Trots de höga kommunchefslönerna så är lönerna fortsatt låga jämfört med de som finns inom privat sektor.

Trots de höga kommunchefslönerna så är lönerna fortsatt låga jämfört med de som finns inom privat sektor.

Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop

Kvinnor på höga kommunala poster tjänar mer nu än sina manliga motsvarigheter enligt en kartläggning från tidningen Dagens samhälle.

Kvinnor på höga kommunala poster tjänar mer nu än sina manliga motsvarigheter enligt en kartläggning från tidningen Dagens samhälle.

Foto: Eric Audras/ Colurbox

Visa i helskärm
1/1

Nu tjänar kvinnliga chefer mer än manliga

Nu har det hänt – kvinnliga kommunchefer och toppolitiker tjänar mer än sina manliga motsvarigheter.

Det visar en kartläggning som tidningen Dagens Samhälle gjort.

– Att de ofta är mer välutbildade än männen vet vi, säger fackförbundets ordförande Annika Elias till tidningen.

Kartläggningen visar också att 39 kommunchefer har en lön på över 100 000 kronor.

Enligt en undersökning som Dagens Samhälle gjort tjänar kvinnorna på höga kommunala poster nu mer än de män som innehar motsvarande poster. Det är lönesättningen för kommunernas kommunchefer och kommunstyrelseordföranden i januari månad som undersökts.

Högre lön på senare tid

En av anledningarna till den nya trenden kan handla om när i tid som chefsposterna tillsatts.

– När kommunchefer rekryterats har det på senare tid varit klart fler kvinnor än män. Att kvinnorna fått jobbet senare förklarar att lönerna ligger högre, säger ordförande i Kommunaldirektörernas förening, Staffan Isling, till tidningen Dagens Samhälle.

En liknande faktor kan också finnas när det gäller politikersidan. De större städerna, där arvodena ligger högre, får fler och fler kvinnliga toppolitiker.

Lön på över 100 000

Samtidigt växer också skillnaderna mellan just chefslönerna och de arvoden som går till kommunernas politiker. Enligt tidningens kartläggning har 39 kommunchefer en lön på över 100 000 kronor i månaden. Motsvarande siffra för två år sedan var 27 stycken.

Av landets ledande kommunpolitiker är det bara en som har en motsvarande lön. Även det en kvinna – Karin Wanngård (S), som är finansborgarråd i Stockholm.

Skillnad mot privat sektor

Trots att kommunchefsIönerna är höga ligger de ändå på en lägre nivå än de löner som finns för motsvarande chefer inom privat sektor. Det visar lönestatistik från fackförbundet Ledarna, som Dagens Samhälle tagit del av.

– Skillnaden mot den privata sektorn är inte rimlig, kommunerna måste kunna konkurrera om de bästa cheferna, säger fackförbundets ordförande Annika Elias till tidningen.

Hon berättar också att det inom privat sektor inte finns samma trend när det gäller lönesättningen för kvinnor och män. Där är det fortfarande männen som tjänar mer.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
SSAB B
+5,33 %
BMAX
-8,70 %
Valutakollen
SEK/