Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Näringslivet ser rödgrön fara

Publicerad
Uppdaterad
I en ny rapport anser arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv (SN) att en rödgrön valseger skulle vara starkt negativ för företag och tillväxt. Förslag från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är rankade utifrån hur tillväxtfrämjande de är, skriver SvD Näringsliv som har tagit del av rapporten.
Alla de tre rödgröna partiernas företagarpolitik får underbetyg. Slutbetyget för MP blir 2+ på en femgradig skala. V och S får 2. Betygen dras ner av de skattehöjningar på tiotal miljard kronor som S, MP och V vill genomföra. Även arbetslöshetsförsäkringen är en ideologisk skiljefråga; de tre oppositionspartierna vill höja nivåerna och taken i A-kassan. Något som enligt SN både minskar drivkraften att arbeta och försvårar rekryteringar.
Samtidigt konstateras i rapporten att de rödgröna har flera positiva idéer för företagandet, som S-förslaget om ett riskkapitalavdrag för investeringar i nystartade företag och MP:s och V:s föreslagna sänkningar av arbetsgivaravgifterna för småföretag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen