Jas Gripen. Foto: Peter Klaunzer / Epa / Tt
Jas Gripen. Foto: Peter Klaunzer / Epa / Tt

Miljardaffär för Saab –  36 Gripen till Brasilien

Publicerad

Saab och Brasilien har nu skrivit på ett avtal rörande Gripen, värt nästan 40 miljarder kronor. Saab ska producera 36 Gripen NG-plan till landets flygvapen, vilket innebär tusentals nya jobb i Sverige.

– Det är att säkerställa en långsiktighet för Saab, för svenskt kunnande, men naturligtvis också för svenska jobb inom Saab. Vi pratar om säkerställande av tusentals arbetstillfällen i Sverige bara med den här ordern, säger Saabs vd Håkan Buskhe.

Saab och det brasilianska försvarsdepartementet har samtidigt skrivit på ett avtal om ett industrisamarbete över cirka tio år.

– Motköpet i den bemärkelsen gör vi genom teknologiöverföring relaterat till de projekt som hänger ihop med Gripen, säger Buskhe.

För att affären ska kunna genomföras krävs bland annat att Saab får nödvändiga exporttillstånd, vilka bolaget tror kommer att vara uppfyllda under första halvåret 2015. Leveranserna av Gripen NG ska starta 2019 och pågå till 2024.

Pengar tillbaka till staten

Som konsekvens av den uteblivna affären med Schweiz har svenska staten under hösten skjutit till ytterligare 2 miljarder kronor. Men affären med Brasilien innebär stora möjligheter att dela utvecklingskostnaderna, enligt Saab.

– Exakt hur mycket pengar som kommer svenska staten till godo kan jag av avtalstekniska skäl inte tala om, men det är betydande belopp. Den riktigt stora ekonomiska vinnaren är faktiskt Sverige i det här fallet, säger Buskhe.

Danske Banks Saab-analytiker Björn Enarson säger att bolaget nu kommer att förbli en långsiktig spelare inom stridsflyg.

– Det här säkerställer Gripens fortlevnad till 2050. Det ökar sannolikheten ganska dramatiskt för ytterligare exportorder nu när utvecklingen är säkerställd för så pass lång tid.

"Ett erkännande"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) understryker att avtalet skapar en minst 30 år lång relation mellan Sverige och Brasilien.

– Det är positivt för försvarsmakten att ytterligare ett land, av Brasiliens storlek, har valt att operera med Gripen. Det är ju ett erkännande också av Sveriges högteknologiska kunnande på det här området, säger han.

Enligt Buskhe kommer 15 flygplan att sammansättas och slutmonteras i Brasilien, men leverantörsmässigt kommer en stor del att göras i Sverige.

– Om man inte gör saker utanför Sverige så får man inte de här affärerna, och då blir det inga jobb i Sverige.

Förra veckans uppgifter att Argentina vill köpa Gripenplan från Brasilien har inte på något sätt diskuterats under de nu avslutade förhandlingarna, enligt Buskhe.

– Nej. Det är en helt annan fråga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen