Swedbank rasar på börsen efter att ha sparkat Michael Wolf.

Swedbank rasar på börsen efter att ha sparkat Michael Wolf.

Foto: Claudio Bresciani / Tt

Visa i helskärm
1/1

Michael Wolf kostar banken 12 miljarder

Knappt 11 miljarder kronor. Så mycket anser marknaden att Swedbanks vd Michael Wolf var värd. Det är nämligen den summa som raderats ut i börsvärde i och med att storbanken kickar ut sin tidigare hyllade vd.

Swedbank rasar på börsen efter att ha sparkat Michael Wolf. Kursen föll under tisdagen med knappt 6 procent på nyheten, och eftersom banken inte släppt några andra nyheter, och börsen i övrigt rör sig strax under nollstrecket, är kursrörelsen helt driven av Michael Wolfs sorti. Och den kostar Swedbank knappt 11 miljarder kronor i utraderat börsvärde.

Allt mer besvärande artiklar

På tisdag morgon släppte Swedbank nyheten att styrelsen beslutat sparka vd Michael Wolf. Hans gloria har under vintern fläckats av en rad artiklar i Dagens industri kring att två toppchefer i Swedbank, med Michael Wolfs tillåtelse, gjort omfattande privata fastighetsinvesteringar.

Den typen av sidoaffärer får alla nyanställda i Swedbank i en obligatorisk etikutbildning veta är otillåtna.

Michael Wolf har gradvis fått retirera till att så småningom be om ursäkt, och en av cheferna har hastigt lämnat banken.

Till slut blev kombinationen av avslöjandena, att Finansinspektionen inlett en granskning av reglerna samt att personalen skurit tänder över att toppgarnityret haft en gräddfil för mycket för styrelsen, som sparkar Michael Wolf.

Brutal börsreaktion på petningen

Men börsen ogillar uppenbarligen beslutet att kicka honom. Under sina sju vd-år har Michael Wolf lyft aktiekursen till nya höjder, och så sent som hösten 2015 utsågs han till världens trettonde bästa vd av prestigemagasinet Harvard Business Review.

Swedbank-aktien stängde måndagens handel på 167,30 kronor, vilket gjorde hela banken värd drygt 189 miljarder kronor.

Vid stängningsdags handlades Swedbank för 157,80 kronor. Knappt 11 miljarder kronor har därmed gått upp i rök av börsvärdet.

Pikant nog steg konkurrenten Handelsbanken med knappt 2 procent på en kvartals- och bokslutsrapport som tas emot väl av marknaden.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,28 %
AZN
-4,19 %
Valutakollen
SEK/