"Jag har alltid varit sparsam, jag går inte ut och handlar onödig lyx", säger Mariana Envall – som ändå inte har mycket kvar att leva på i månaden. Foto: privat
"Jag har alltid varit sparsam, jag går inte ut och handlar onödig lyx", säger Mariana Envall – som ändå inte har mycket kvar att leva på i månaden. Foto: privat

Mariana, 64: ”Rädd för att förlora mitt radhus”

Publicerad

Nyblivna pensionären Mariana Envall, 64, är orolig inför framtiden.

Efter att ha tittat i pensionskuverten vet hon inte om hon klarar av att behålla radhuset.

– Det känns inte bra. Ska mitt liv ta slut nu? säger hon.

LÄS MER: Birgitta, 74, har 3 000 att leva för när hyran är betald 

LÄS MER: Margareta, 65, har inte råd med mjölk mot slutet av månaden 

LÄS MER: 355 000 svenska pensionärer lever under gränsen för fattigdom

 

Mariana Envall hade egentligen tänkt jobba minst till 65 års ålder – eller längre om hon hade orkat. Men efter problem med chefen gjorde hon sin sista dag den 2 maj i år, nästan på dagen två månader efter sin 64-årsdag.

Nu är hon orolig för sin framtid. Och för sin pension.

– Den är inte bra. Man blir mörkrädd säger hon.

Mariana Envall får ut 11 141 kronor efter skatt. Alla bostadskostnader – driftkostnader, avgift till samfällighetsföreningen, amortering – slukar hälften. Kvar finns drygt 5 600 kronor att leva på.

Kan bli tvungen att flytta

Det hon nu oroar sig mest över är radhuset i Skarpnäck, Stockholm, som hon tog över efter sin pappa.

– Jag vet inte om jag har råd att bo kvar. Jag har försökt snåla och hålla igen på allt men nu får jag ont i magen när jag tänker på hur det ska bli.

 

LÄS MER: DO: Skrota regeln som stoppar 67-åringarna 

 

Mariana Envall fortsätter:

– Den största oron är att det ska hända något med huset och så har jag inga pengar och måste sälja.

 

Mariana Envall

Ålder: 64 år

Bor: Skarpnäck, Stockholm

Yrke: Har jobbat inom vården större delen av sitt yrkesliv.

Har arbetat: I 48 år.

Pension: 11 141 kronor i månaden efter skatt.

Övrigt: Hade velat jobba minst till 65, gärna längre, men orkar inte efter problem med chefen på sitt senaste arbete.

Hon har genom åren försökt spara så mycket hon kan men pengarna räcker inte långt om hon drabbas av några större, oförutsedda utgifter.

– Jag har tänkt att jag ska hyra ut radhuset och sätta mig i en hyresrätt, men det finns inga bostäder. Jag vet inte vad jag ska göra, säger Mariana Envall.

Hon får inte heller söka bostadstillägg eftersom hon inte har fyllt 65 år än.

Har arbetat hela livet

Bakom sig har Mariana Envall 48 år i yrkeslivet. Främst inom vården.

Hon började arbeta som 16-åring och jobbade på Konsum i fem–sex år. När hennes barn var små var hon hemma i ett par år men efter att ha separerat från sin make 1975 började hon jobba igen.

– Jag fick vårdnaden om barnen och behövde ett jobb för att kunna försörja dem, berättar Mariana Envall.

 

LÄS MER: Britta Svensson: Kvinnoslavarna måste göra uppror 

 

Hon jobbade med äldre i tre år innan hon hamnade på Södersjukhuset där hon  stannade i 35 år. Sedan gick hon vidare och när hon avslutade sin karriär var hon på Karolinska sjukhuset i Solna.

Mariana Envall kom inte överens med chefen och valde att säga upp sig.

– Jag hade egentligen tänkt jobba minst till 65. Men nu är jag alldeles utmattad och orkar inte gå ut och söka jobb, säger hon.

”Är orolig och nervös”

Samtidigt har hon fått grå starr på båda ögonen och klarar inte av att gå i trappor utan att börja flåsa. Det finns mycket att göra med huset, men hon orkar inte ta tag i det.

Nu undrar hon om livet ska ta slut vid 64 års ålder.

– Jag är orolig, nervös och har svårt att sova. Jag kan vara jättetrött och somna och sedan vakna klockan halv fyra på natten, säger Mariana Envall.

 

LÄS MER: Så påverkas du av det nya pensionshotet 

 

Hon har jobbat heltid nästan hela tiden och undrar hur det kan komma sig att pensionen är så låg. Hon har ett förslag på hur det kan bli bättre:

– Jag har tyckt i alla år att politikerna bör sänka sina löner. När man räknar ihop deras löner kan man tacka fan för att det finns pengar i sjukvården och till oss undersköterskor. De vill ha mer hela tiden och skiter i pensionärerna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen