Tidigare koncernchefen för Swedbank, Michael Wolf, sparkades av Swedbank och polisanmäldes.

Tidigare koncernchefen för Swedbank, Michael Wolf, sparkades av Swedbank och polisanmäldes.

Foto: Stefan Forsell

Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank. Tidigare vd i Folksam och S-minister.

Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank. Tidigare vd i Folksam och S-minister.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/Svd/Tt

Birgitte Bonnesen, tf vd Swedbank. Arbetat på Swedbank sedan 1987 med en rad tunga befattningar.

Birgitte Bonnesen, tf vd Swedbank. Arbetat på Swedbank sedan 1987 med en rad tunga befattningar.

Foto: Jenny Lagerqvist

Maktkampen inom Swedbank är ännu inte över.

Maktkampen inom Swedbank är ännu inte över.

Foto: Lisa Mattisson Exp

Visa i helskärm
1/1

Maktkampen inte över i Swedbank-stormen

Sparkandet av Michael Wolf har skakat finans-Sverige - men Anders Sundströms kamp om makten är långt ifrån över.

Utanför valberedningen smids planer för att få bort Sundström, enligt Expressens uppgiftslämnare.

Dessutom kan nya uppgifter från Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten när som helst slå mot Sundström.

– Jag tror inte att han sitter säkert, säger Aktiespararnas Albin Rännar.

Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström har ifrågasatts kraftigt för sin hantering av Michael Wolf.

Expressen har i veckan avslöjat detaljerna i Anders Sundströms plan för att ge Michael Wolf sparken.

Swedbanks anmälan av Michael Wolf för misstänkta brott registrerades hos Finansinspektionen, FI, redan fredag den 5 februari.

Men det var först på måndagskvällen den 8 februari som styrelsen informerades - och beslöt att på det extrainkallade telefonstyrelsemötet sparka Wolf.

Sundström hade egentligen tänkt sätta igång attackplanen redan på fredagen. Men hans inhyrda advokater lyckades först på måndagen få grönt ljus från Ekobrottsmyndigheten, EBM. Direkt efter styrelsemötet fick Wolf beskedet, som gick ut i ett pressmeddelande tidigt morgonen därpå. När Sundström informerade medierna samma dag nämndes inte brottsmisstankarna med ett ord.

Bytet av Wolf med omedelbar verkan mot Birgitte Bonnesen motiverades i stället med "omvandling, timing och tempo" samt att göra kunder och medarbetare nöjdare. Dagen därpå presenterades samma budskap för huvudägarna.

Dagens Industris nyhet om Swedbanks brottsmisstankar mot Wolf slog därför ned som en bomb fredag den 12 februari. Många aktieägare kände sig förda bakom ljuset.

– Alecta är bekymrad över att Swedbanks ordförande inte meddelat på ägarmötet i onsdags att det finns ytterligare information om Michael Wolfs avsked. Han (Anders Sundström) hade inte behövt åsidosätta yppandeförbudet utan enbart flaggat för att det fanns mer i ärendet, sa Alectas ägarrepresentant Ramsay Brufer, som också sitter i Swedbanks valberedning, till SvD Näringsliv på lördagen.

Men efter Sundströms krismöte bekräftar pensionsjätten sitt stöd för att välja om Sundström som ordförande. Därmed har han stöd från hela valberedningen och de tre största ägarna – totalt 22,8 procent av aktierna - och kan andas ut för stunden.

– Jag tycker att Sundström har hanterat den här svåra situationen på ett bra sätt, säger Ramsay Brufer nu.

 

Sundström starkt stöd hos Folksam

Anders Sundström har också starkt stöd hos Swedbanks största ägare Folksam, med 9,25 procent av rösterna. Vd Jens Henriksson efterträdde Anders Sundström, och representerar Folksam i valberedningen.

På Di:s fråga om Henriksson har förtroende för styrelsen svarar han att valberedningen har föreslagit Anders Sundström som ordförande:

– Det tycker jag är bra.

Inte heller Lennart Anderbergs, Sparbanksgruppens ordförande och ledamot i Swedbanks valberedning, förtroende för Sundström har påverkats av turerna kring Wolf.

– Ska jag säga någonting så är det snarast att man har fått pusselbitar som har rätat ut vissa frågetecken, säger han till Dagens industri.

Men Anders Oscarsson, AMF:s ägaransvarige, som representerar 3,97 procent av aktierna, står fast vid sin tidigare kritik.

– Man borde ha kunnat informera om att det fanns någonting annat än de skälen som angavs eller bett om att återkomma om det i ett senare läge. Då hade man kört med öppna kort.

Men mycket kan hända fram till stämman den 5 april.

Enligt Expressens uppgiftslämnare är stödet för Anders Sundström långt ifrån lika grundmurat bland aktieägare utanför maktsfären i valberedningen.

I stället smids det planer med syfte att försöka tvinga bort Sundström från ordförandeposten. Sundströms kritiker tycks ha kommit överens om att ligga lågt fram stämman av strategiska skäl.

Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på Aktiespararna, pekar på att det fram till stämman kan dyka upp saker som kan påverka förtroendet för Sundström.

Parallellt med EBM:s brottsutredning mot Michael Wolf granskar FI Swedbanks hantering av intressekonflikter med anledning av de fastighetsaffärer som tre av Swedbanks ledande befattningshavare extraknäckt med.

Under presskonferensen i samband med att vd avskedades tryckte Sundström på Wolfs ansvar för hanteringen av bankchefernas kontroversiella sidouppdrag.

– Jag har inte godkänt affären. Det är den verkställande direktören som har att bedöma intressekonflikterna tillsammans med de medarbetare som är berörda, sa Sundström.

Om sin egen roll sa han:

– Mitt ansvar är att se till att vi dels har regler, dels se till att regler följs. När de har brustit - reglerna eller hur de följs - då har vi agerat.

Sundström syftade på styrelsens beslut den 17 december att skärpa reglerna för anställdas bisysslor - nästan tre månader efter det att Di:s granskning av fastighetsaffärerna inleddes.

Enligt FI befinner sig utredningen fortfarande i sitt “inledande skede".

– Vi kommenterar aldrig pågående undersökningar, säger Christer Furustedt, avdelningschef på FI.

FI kräver besked i detalj

I veckan har Expressen dock kunnat publicera brevet, daterat den 22 december, ställt till Michael Wolf och Anders Sundström.

Frågorna avslöjar att FI - i detalj - kräver besked för hur regelverket såg ut före skärpningen och när, av vem samt i vilken instans de olika besluten togs och hur ansvarsfördelningen mellan Wolf och Sundström har fungerat.

– Finansinspektionen godkänner ledamöterna i styrelsen. I och med att de är godkända finns det en förväntan att de klarar av att hantera det regelverk som företagsledningen ska ha på plats, säger Sophie Nachemson-Ekwall, forskare vid Handelshögskolan inriktad på ägarstyrning.

– Att styrelsen har ett huvudansvar för de frågorna, det är ingen diskussion om det, säger Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet och expert på bolagsstyrning.

– Om Finansinspektionens utredning skulle peka på Sundströms ansvar så är han olämplig, säger Rännar.

Samtidigt ökar trycket på Olof Kronlund, kammaråklagare vid EBM, att precisera anklagelserna mot Michael Wolf - och därmed ge honom möjlighet att försvara sig.

Huvudpersonen själv Michael Wolf har visserligen förklarat att han förnekar alla misstankar om brott och att hävdar att han är utsatt för en smutskastningskampanj - men i övrigt ligger han lågt.

– Han får löpa gatlopp för något han inte vet vad det handlar om. Han har ingen möjlighet att försvara sig, säger Michael Wolfs advokat Leif Gustafson.

Kammaråklagare Olof Kronlund vill varken berätta vem som är misstänkt, vad misstankarna gäller eller ge en fingervisning om när han kan informera den misstänkte om misstankarna, med hänvisning till utredningssekretess.

– Ett ärende kan ta allt ifrån några veckor till flera år. I det här fallet kommer vi inte behöva vänta flera år, så mycket kan jag säga, säger Olof Kronlund.

Åklagaren verkar också känna av det externa trycket.

– Jag säger ingenting.

Men det är väl ingen sekretess kring hur många som jobbar med fallet. Är du ensam?

– Naturligtvis är det inte så. Men jag säger inget.

GW om Swedbank och Wolf

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson, som tidigt i sin karriär jobbade med ekobrott, har sin åsikt klar:

– Om en myndighet anklagar en offentlig person så ska den personen få veta vad det hela handlar om, annars ska man hålla käft. Tills vidare står jag på Wolfs sida, säger han.

Albin Rännar på Aktiespararna varnar styrelseordföranden Anders Sundström - den andre nyckelpersonen i Swedbankdramat - för att luta sig tillbaka mot stödet från tre av storägarna i förvissningen om att han kommer att bli omvald - oavsett vad som sker i samhällsdebatten.

– Det är inte så det funkar inte i Sverige. Här ska man hitta i en kompromiss som alla kan vara överens om, säger Rännar.

Anders Oscarsson, AMF:s ägaransvarig, är frustrerad över att inte att veta vad EBM:s och FI:s utredningar innebär för Swedbank.

– Jag kan konstatera att vi har ett informationsunderläge just nu. För mig är det för tidigt att varken fria eller fälla, säger han.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ALIG
+5,81 %
BIOG B
-7,35 %
Valutakollen
SEK/