Elpriserna fortsätter stiga när extremkylan håller sitt grepp om landet.

Elpriserna fortsätter stiga när extremkylan håller sitt grepp om landet.

Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop

Jakob Eliasson är samhällspolitisk chef på Villaägarna.

Jakob Eliasson är samhällspolitisk chef på Villaägarna.

Foto: Jeanette Hägglund

Elledning.

Elledning.

Foto: Cornelia Nordström

Visa i helskärm
1/1

Kylan fortsätter – då rusar elpriserna

Kylan släpper inte taget om landet och elpriset fortsätter att stiga.

För många kan elen därför bli en dyr historia de kommande månaderna.

I vissa delar av landet kan priserna öka med 60 procent.

Under hösten har elpriserna legat på rekordlåga nivåer. Men extremkylan som har tagit stora delar av landet i ett järngrepp sedan nyår har drivit upp både priser och förbrukning. Något som naturligtvis ger en ökad elkostnad för konsumenterna. Den 15 januari låg dagspriset på runt 54 öpre per kilowattimme, jämfört med ett pris på runt 15 öre per kilowattimme i början av året, skriver Svenska Dagbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Oljeraset pressar världens börser.

 

Med minusgrader som ser ut att fortsätta januari ut innebär det även höga elpriser ett tag framöver. Även tillgången på vatten och kärnkraft spelar roll för priset på el och Sveriges elproduktion räcker knappt till när den kraftigaste vinterkylan slår till.

I dagsläget kan man, enligt SvD, räkna med en prisuppgång på runt 57 procent för hela Sverige. Men i elområde tre och fyra, det vill säga Stockholm, Mälardalen och södra Sverige bedöms priserna stiga med 61 procent under januari enligt jämförelsesajten Elskling. Januari ser ut att landa på 29 öre per kilowattimme i snittpris för ovan nämnda område, jämfört med december då snittpriset låt på 18 öre per kilowattimme.

 

LÄS OCKSÅ: Här är elavtalet du ska passa dig för.

 

Och det är de som har elavatal med rörligt pris samt de som har ett anvisat pris (det som tidigare kallades tillsvidarepris) som drabbas hårdast, vilket är cirka 61 procent av Sveriges privatkunder. Tillsvidareavtalen är dyrast, enligt Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

– De är så uppåt väggarna höga i jämförelse och det gäller oavsett vilken temperatur vi har ute, säger han till SvD och råder alla att se över sitt elavtal samt att se till att ha en buffert för att kunna betala den extra kostnaden som blir under en köldknäpp likt den vi ser nu.

Det finns också andra saker man kan göra för att försöka minska kostnaden.

– Täta fönster, se till att ytterdörren inte släpper in för mycket kyla och stänga vädringsventilerna de kallaste perioderna, tipsar Jakob Eliasson.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
CAT A
+4,62 %
RATO A
-5,10 %
Valutakollen
SEK/