Finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund. Det är Per Bolund som kräver amorteringskravet.

Finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund. Det är Per Bolund som kräver amorteringskravet.

Foto: Lisa Mattisson Exp

Visa i helskärm
1/1

Kammarrätten sågar amorteringskravet

Kammarrätten i Jönköping sågar utformningen av amorteringskravet – för tredje gången.

Rätten menar att det är alldeles för rättsosäkert att ge en myndighet så stor frihet att precisera amorteringskravet.

- Det är uppenbart att Finansinspektionen ges ett vagt mandat med mycket stort tolkningsutrymme, samtidigt som effekterna av amorteringskraven går långt utanför myndighetens tillsynsområde, säger kammarrättspresidenten Stefan Holgersson i en kommentar.

Kammarrätten i Jönköping är kritiska mot att Finansinspektionen ska kunna meddela föreskrifter om amortering av nya bolån, skriver Svenska dagbladet. Kammarrätten tycker att Finansinspektionen får ett alldeles för stort tolkningsutrymme. Samtidigt kan amorteringskravets effekter också påverka aspekter som inte hör samman med myndighetens område.

– Det är uppenbart att Finansinspektionen ges ett vagt mandat med mycket stort tolkningsutrymme, samtidigt som effekterna av amorteringskraven går långt utanför myndighetens tillsynsområde, säger kammarrättspresidenten Stefan Holgersson i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Lagrådet säger ja till amorteringskravet

 

Kammarrätten efterfrågar ytterligare utredning kring amorteringskravet: Effekterna av det måste utredas i ett bredare perspektiv. Finansinspektionen ska i sitt förslag ha påtalat att de skulle vilja undersöka effekterna av amorteringskravet efter att det funnits en tid. Men Kammarrätten anser att det ändå är viktigt att effekterna analyseras innan.

 

LÄS OCKSÅ: Kammarrätten sågade amorteringskravet för andra gången

 

–  Jag blir bekymrad över att regleringen av amorteringskrav hanteras som en testballong på det här sättet, det handlar ju trots allt om enskilda hushålls eko­nomi. Det hade naturligt­vis varit både tryggare och mer rättssäkert att utreda detta ordentligt från början inom ramen för en lagstiftningsprocess, säger Stefan Holgersson i kommentaren.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,28 %
AZN
-4,19 %
Valutakollen
SEK/