Patrik Evergren, 39.
Patrik Evergren, 39.

"Jag har inget människovärde"

Publicerad
Patrik Evergren, 39, är en av de tusentals svenskar som drabbas av regeringens nya sjukregler.
Efter nyår blir han utförsäkrad - och vet inte hur mycket pengar han kommer att få i januari.
- Bara det är ett stort orosmoment som man håller på att kräkas över, säger han till Expressen.se.
I tre år har Patrik Evergren, från Tollarp i Skåne, varit sjukskriven.
Han lever med ständig smärta i ryggen efter att ha drabbats av diskbråck med flera operationer som följd. Han kan inte sova på nätterna och klarar knappt av att sitta.
Tidigare arbetade Patrik Evergren som chaufför. Nu kan han endast ha jobb där han inte måste sitta eller stå stilla för länge.
- Ändå åker jag på detta. 1 januari blir jag utförsäkrad och några dagar senare måste jag gå på vuxendagis.

"Jag har så ont"

Det han kallar för vuxendagis är regeringens nyinförda arbetslivsintroduktion.
- Jag mår fruktansvärt dåligt. Jag har en dotter på 14 år som bor hos mig på halvtid, hon tycker att det här är väldigt jobbigt. Vårt liv är väldigt begränsat, eftersom jag har så ont och inte orkar göra någonting.
I dagsläget får Patrik Evergren 10 400 kronor efter skatt varje månad.
- Det går inte att leva på det när man är ensamstående.
I januari vet han inte hur mycket pengar han kommer att få.
- Bara det är ett stort orosmoment, att behöva oroa sig för pengar också. Det är ingenting jag kan spara på, säger han.

"Gör en riktig utredning"

Patrik Evergren har tagit hårt åt sig:
- Jag har inget människovärde, så känns det. Jag tycker att det är riktig katastrof, att regeringen kan göra så här mot sjuka människor.
Samtidigt tror han att det fuskas en hel del och menar att man behöver rensa upp i sjukskrivningsträsket.
- Regeringen borde gå tillbaka till hur det var förut och göra en riktig utredning innan man lagfäster en sådan här grej. När man ska bygga en bro förbereder man sig i flera år, men när det handlar om människor kan man ändra reglerna över en natt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen