<span>H&amp;M:s vd Karl-Johan Persson.</span>

H&M:s vd Karl-Johan Persson.

Foto: Jens L'Estrade

<span>Starten på det nya året blir tyngre för klädjätten än vad marknaden hoppats på.</span>

Starten på det nya året blir tyngre för klädjätten än vad marknaden hoppats på.

Foto: Helena Sjögren

Visa i helskärm
1/1

H&M snålar med utdelningen

H&M levererar ett sista kvartal i linje med marknadens förväntningar. Men starten på det nya året blir tyngre för klädjätten än vad marknaden hoppats på.

H&M levererar som vanligt ett urstarkt kvartalsresultat. Familjen Perssons klädimperium drar in drygt 7 miljarder i rörelseresultat, vilket är vad analytikerna räknat med.

Mindre till ägarna än vad marknaden trott

Även rörelsemarginal på imponerande 14,5 procent är i linje med förväntningarna. Utdelningen på 9,75 kronor per aktie är dock något mindre än väntade drygt 10 kronor. En analytikersammanställning gav ett förväntat snitt på 10,03 kronor per aktie. Årets föreslagna utdelning är lika stor som förra året.

Men där marknaden hoppats på att H&M ska gissa på en försäljningsutveckling på 11 procent i januari tror H&M bara på 7 procent, mätt i lokal valuta.

Bolaget fortsätter sin expansion under det kommande året, och räknar med att öppna cirka 425 butiker, något fler än under 2015.

 

LÄS OCKSÅ: Ryktet som sänkte Ericsson på börsen

Tar stryk på svag kronkurs

H&M är ett av få svenska börsbolag som straffas när den svenska kronan är svag mot världsvalutorna – för de flesta exportberoende börsbjässarna gör en billig krona deras produkter mer attraktiva för utlandet att köpa – eftersom klädimperiet gör en så stor del av sina inköp i dollar.

– Årets resultat efter skatt ökade till 20,9 miljarder kronor, vilket är vårt högsta resultat hittills – detta trots att den starka dollarkursen har fördyrat våra inköp avsevärt, säger H&M:s vd Karl-Johan Persson om bokslutet.

 

LÄS OCKSÅ: Investor ökar utdelningen

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,28 %
AZN
-4,19 %
Valutakollen
SEK/