Janne Havnö, 57, hittade en väska med pengar.

Janne Havnö, 57, hittade en väska med pengar.

Foto: Privat

Han gjorde det rätta och lämnade in pengarna  till polisen, men fick ingen hittelön.

Han gjorde det rätta och lämnade in pengarna till polisen, men fick ingen hittelön.

Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop

Visa i helskärm
1/1

Hittade 50 000 – men fick ingen hittelön

Janne Havnö, 57, hittade en väska som innehöll 50 000 kronor i ett dike.

Han lämnade in pengarna till polisen – men får ingen hittelön.

– Det är för jävligt, man är ärlig och så behandlas man så här, säger han.

Det var i augusti förra året som Janne Havnö, 57, gjorde upptäckten. Han promenerade och såg en gul väska i ett dike längs med en väg i Idkerberget utanför Borlänge.

– När jag öppnade väskan var den full av sedlar och mynt. Och så var det en massa kvitton också, säger han.

Kvittona var från ett apotek i Vansbro och efter en stund förstod Janne att pengarna måste vara en del av bytet från ett inbrott som skedde där tidigare under sommaren.

– Jag lämnade in väskan och alla pengar till polisstationen och så har jag ju gått och väntat på hittelön. Men det har jag inte fått.

Polisen som Janne talade med förklarade att eftersom det rör sig om stöldgods så får man ingen hittelön för att ha lämnat in det, något som Dalarnas tidningar har rapporterat om.

 

LÄS OCKSÅ: Hon kräver Kitkat på choklad för hela livet

"Hittar du något – behåll det"

I annat fall är praxis att man får hittelön på tio procent – vilket alltså i Jannes fall hade inneburit 5 000 kronor som tack för hans ärlighet.

– Det är för jävligt att jag inte får något, man är ärlig och så behandlas man så här. Är det tacken man får för att man gör rätt för sig?

Janne menar att beslutet om att inte dela ut hittelön kan göra att folk slutar att lämna in värdefullt hittegods till polisen.

– Jag vill att folk ute i samhället ska få reda på det här. Hittar du något i samhället – behåll det, för du får ingenting för att du är ärlig.

Samtidigt tycker han att det värsta är att apoteket i Vansbro inte har hört av sig för att tacka honom för att han återfann en del av de pengar som de blev rånade på.

– De har inte ens ringt. Det är det jag blir mest förbannad på, jag vill bara ha ett tack.

 

LÄS OCKSÅ: Drottning Silvias okända miljoner

Polisen medger fel

Thomas Eriksson, nationellt ansvarig för polisens hittegodsärenden, säger till Dalarnas tidningar att Jannes fall är en svår gränsdragning. Men enligt honom borde den lokala polisen ha fattat ett annat beslut.

– Gränsdragningen mellan hittegodslagen och stöldgodslagen är hårfin, men i det här fallet verkar det som att det är hittegodslagen som ska tillämpas. I osäkra fall går den före stöldgodslagen, säger han.

Enligt honom hade det varit fråga om stöldgods om pengarna var nedgrävda, men eftersom pengarna som Janne hittade var tappade eller övergivna bör det vara fråga om hittegods. Därmed råder han Janne att gå till polisstationen och begära hittelön på nytt.

 

LÄS OCKSÅ: Amorteringskravet – allt du behöver tänka på

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,28 %
AZN
-4,19 %
Valutakollen
SEK/