"Det finns två sätt att bli hedersdoktor. Antingen ska man ha mycket förstånd eller mycket pengar. Jag har inget förstånd men mycket pengar, det hade jag" säger "Aktiestinsen" Lennart Israelsson, medan han med ett förtjust leende betraktar födelsedagstårtan.

"Det finns två sätt att bli hedersdoktor. Antingen ska man ha mycket förstånd eller mycket pengar. Jag har inget förstånd men mycket pengar, det hade jag" säger "Aktiestinsen" Lennart Israelsson, medan han med ett förtjust leende betraktar födelsedagstårtan.

Foto: Jonte Wentzel

Visa i helskärm
1/1

Han blev stenrik – på sin aktieportfölj

NÄSSJÖ. Han bläddrar fram sidan 202 på text-tv, det gör han flera gånger om dagen.

Han handlar inte längre, men koll vill han ju ha.

- Oj, det var lägre för en timme sedan, säger Lennart Israelsson när ställningen på Stockholmsbörsen visas.

I dag fyller "Aktiestinsen" hundra år.

"Det finns två sätt att bli hedersdoktor. Antingen ska man ha mycket förstånd eller mycket pengar. Jag har inget förstånd men mycket pengar, det hade jag" säger "Aktiestinsen" Lennart Israelsson, medan han med ett förtjust leende betraktar födelsedagstårtan.

Foto: Jonte Wentzel

Det är en historia som fortfarande genererar sus över middagsborden.

Den om stinsen (i själva verket stationsföreståndaren) i småländska Malmbäck, en enkel karl, som i nådens år 1946 - och mot sin moders starka vilja, tog tre sparade månadslöner, 600 kronor, och köpte fem aktier i Sandvik.

Snipp snapp så var aktieportföljen värd 150 miljoner.

- Välkomna in, sätt er ni så ska jag ta på mig en slips och min doktorshatt, säger Lennart Israelsson och är överraskande raskt tillbaka med både hatt och brett leende.

- Det finns två sätt att bli hedersdoktor. Antingen ska man ha mycket förstånd eller mycket pengar. Jag har inget förstånd men mycket pengar, det hade jag.

Fyrarummaren i Nässjö är tapetserad med diplom och utmärkelser, inramade tackhälsningar och en invitation till kungliga slottet minsann. På soffbordet ligger inbjudan till hans egen fest på lördag.

Israelsson på 30-talet

Foto: Jonte Wentzel

"Aktiestinsen fyller 100 år - välkommen att fira min dag".

Hittills har 170 personer anmält sig till kalaset på Hotell Högland, det är många som vill fira mannen som förvandlade aktiehandel från exklusivt nöje till en folksport, men framför allt, fick människor att drömma om det stora klippet.

- Det ska bli roligt. Jag har inte dansat på tre månader men jag ska försöka på festen, säger Lennart Israelsson och skakar på huvudet.

- Det är konstigt att mitt liv blev som det blev, jag kan inte själv begripa hur det kunde bli så mycket pengar.

Han är inte aktiv på marknaden längre, när han fyllde 90 skänkte han bort det mesta av sin förmögenhet.

- Vad skulle jag med 150 miljoner till? Jag har väl en 20 miljoner kvar till begravningen. Och så tänkte jag att barn och barnbarn ska få lite också, säger "Aktiestinsen" och undrar om jag kanske vill se hans portfölj.

Den visar sig innehålla några miljoner mer till och med.

- Det var som helskotta, då slipper man dö utfattig, ler han. Inte dåligt för en som bara har LHS-utbildning.

Livets Hårda Skola.

Så värst hårt har det inte varit förresten, säger han, i dag minns han i alla fall mest det som var bra.

- Jag har fortsatt att leva enkelt. Jag varken söp, rökte eller snusade. Ibland har det verkat roligt att dricka men nu är jag glad att jag inte har gjort det för då hade jag inte blivit så gammal.

- Jag har bara druckit vatten och mjölk i hela livet. Till frukost äter jag risgrynsgröt och till middag fisk. Kött är inte hälsosamt.

- Men jag får inte väga mer än 70 kilo, det tål inte mina ben, säger Lennart Israelsson som kokar sin gröt själv och går promenad nästan varje dag, även om det går lite långsammare.

Paret på slottet

- Jag har åldrats på sista tiden, jag har svårt att andas och har lite dålig balans.

- Men jag läser utan glasögon!

Och läser gör han. Börssidorna i Smålands Dagblad och på text-tv:n, flera gånger om dagen.

- Ingen förändring, konstaterar han när han är tillbaka på sidan 202 igen.

- Vi har ingen bra regering nu, den är för splittrad. Det ska vara Socialdemokraterna som styr för de kör på inflation och det är bra för oss aktieägare.

"Oss aktieägare", det var snudd på ett skällsord under uppväxten i Algustboda i Kronobergs län i början av förra seklet.

Föräldrarna hade gård och Lennart var äldst av fyra syskon, när han slutade skolan som 13-åring var det för att själv bli "bonndräng".

- Det var inte viktigt för oss att studera, mat på bordet var viktigare än böcker. Morsan menade att hade man bara en gård så skulle det ordna sig.

- Sen kände hon någon som hade förlorat mycket pengar på Kreuegerkraschen, hon var inte glad i aktier.

Inbjudan till kungen

 

Du inte har sprätt pengar runt dig men vad är det dyraste du har köpt?

- En Mercedes. För 40 år sedan. Jag sålde den när jag fyllde 95, man ska inte köra bil när man är gammal.

Han hade trafikkort också (yrkeskörkort), berättar han, som de tog ifrån honom när han var 90 år. När Adolf Hitler härjade som värst i Europa körde han taxi i Stockholm.

- Mitt liv har varit fantastiskt egentligen. Jag har rest i alla världsdelar. Jag har blivit bjuden till kungen två gånger och har dansat med drottningen.

Så har han också gett 28 miljoner till Kungliga Vetenskapsakademin, säger han.

Har kungen velat ha tips av dig?

Lennart Israelsson tillsammans med sambon Marianne.

Foto: Jonte Wentzel

- Nej, inte när det gäller aktier, men han är väldigt snäll och hygglig, säger "Aktiestinsen" och berättar att det har gått i väg en inbjudan till hundraårskalaset i Nässjö.

- Jag har bjudit kungen på festen men jag tror inte att han kommer.

En möjlig baksida med att nå slik aktningsvärd ålder är att vänner och familj försvinner.

För två år sedan snart gick Lennart Israelssons sambo i 20 år, Marianne, bort i sviterna av en hjärtinfarkt.

- Det var ledsamt, hon var duktig på att dansa, säger han.

- Jag har inte haft så många nära i mitt liv egentligen. Det har varit många mer vidlyftiga i stället. Jag har bara varit gift en gång, sen har jag träffat några tjejer under årens lopp.

Man tänker att du var populär som både kunde dansa och hade gott om pengar?

- Ja, haha, dansa kan jag nog. Jag började redan när jag var 13. Se så många grammonfonskivor jag har, säger han och pekar mot en trave cd-skivor. Överst "Stickan och Stefan", en duo som kanske inte har rosat de allra största arenorna.

- Jag dansar tango, vals och foxtrot, fast polka är egentligen min favorit.

Det ringer hela tiden. Okända människor som ber om aktietips eller vill tacka för goda råd, han får tackbrev från Amerika och Australien. Han tycket fortfarande att det är kul, fast lite jobbigt nu när han hör sämre.

Han räcker över luren till mig.

Det är en man från en by som heter Mysen i Norge, de har inte hörts på tre fyra år men hade mycket kontakt förr, menar norrmannen.

Fyrarummaren i Nässjö är tapetserad med diplom och utmärkelser, inramade tackhälsningar och en invitation till kungliga slottet.

Foto: Jonte Wentzel

- Jag kommer inte ihåg honom, man blir lite glömsk när man blir gammal, säger "Aktiestinsen" och undrar om han har fått några tiggarbrev i dag.

- Det är massor, nästan varje dag. Häromdagen var det en man i Stensjön som ville ha 20 miljoner... det var inte så lite. En kille skulle ha en och en halv miljon och fick han inte det så skulle han skjuta sig.

- Jag slänger dem. Jag har aldrig blivit berörd av något sådant. Men jag har sponsrat många idrottsföreningar.

110 miljoner uppgav han i sina memoarer för några år sedan.

- Men vad skulle jag ha 150 miljoner till? frågar han igen.

- Dela ut pengar har varit min hobby, och i dag är jag glad att jag har mina stiftelser, fem stiftelser som består av aktier. På några år kan de bli ganska värdefulla, för de är eviga.

När under de här hundra åren har det varit roligast att vara du?

- Jag tycker att det har varit bra hela tiden, men det är för att jag har fått hålla mig frisk. Det hade varit synd om läkare och systembolag om alla levde som jag. Om man ser till aktierna så var det roligt på 80-talet, då köpte jag på mig. Jag begriper inte själv att jag kunde hålla mig så kall i bland, men jag var inte så hetsig när jag var liten heller.

- Det har bara varit tillfälligheter i hela mitt liv, ibland upp och ibland ner men intressant har det varit hela tiden.

Som börsen.

Hur ser han på börsåret 2016?

- Det händer väl inte så himla mycket. Det är inte speciellt goda tider, Kina och Japan har det lite krångligt.

- Jag hade köpt Industivärden och Investor om jag hade köpt nu. Skog och fastigheter, det är realvärden som håller sig. Och så ska man inte sälja i panik, för det vänder alltid, påminner proffset.

"Efter sju magra år kommer sju feta" eller "ge grisen fläsk så får du fläsk av grisen", som hans mor brukade säga.

Hur ser du fram emot ditt 101:a år?

- Att jag lever så att jag kan gå på festen, det kommer blir spännande.

- Jag vill gärna vara med ett tag till.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
BESQ
+5,87 %
FING B
-7,53 %
Valutakollen
SEK/