<span>&quot;Den stora faran, som ingen riktigt pratar om, är att vi kan stå inför en ny internationell finanskris utan att euron är säkrad&quot;, säger Göran Persson.<br></span>

"Den stora faran, som ingen riktigt pratar om, är att vi kan stå inför en ny internationell finanskris utan att euron är säkrad", säger Göran Persson.

Foto: Jessica Gow/TT

Visa i helskärm
1/1

Göran Persson varnar för en ny finanskris

Världen kan stå inför en ny internationell finanskris.

Det varnar Göran Persson för i en stor intervju i Dagens industri.

– Det finns stora risker med de här jättelika bubblorna som blåsts upp. Och blir det en allvarlig kris kommer det att innebära en mycket stor påfrestning mot euron, säger han till tidningen.

Europa oroas just nu för vad ett kommande Brexit kan betyda. Men det finns ett värre hot enligt den före detta statsministern Göran Persson: världen kan stå inför en ny internationell finanskris som kan slå hårt mot Europa.

– Den stora faran, som ingen riktigt pratar om, är att vi kan stå inför en ny internationell finanskris utan att euron är säkrad, säger den före detta statsministern, när han intervjuas av Dagens industri.

Världsekonomin skör

Persson hade under sina år som finansminister och statsminister en viktig roll i den europeiska politiken. Han menar att bakgrunden till hans resonemang om en ny hotande finanskris ligger i den sköra världsekonomin.

Han pekar i intervjun med Di ut den expansiva penningpolitiken runtom i världen och centralbankernas väldigt låga räntor och kvantitativa lättnader som bidragande orsaker till en finanskris.

– Det finns stora risker med de här jättelika bubblorna som blåsts upp. Och blir det en allvarlig kris kommer det att innebära en mycket stor påfrestning mot euron, säger han till Di.

Brexit kan bli triggern

Han målar upp ett framtidsscenario där ett större land i eurogruppen hamnar i ett krisläge och menar att det då inte kommer att kunna lösas vid ett förhandlingsbord där man frågar vem som har pengar.

Men i den europeiska debatten ligger fokus på ett annat tänkbart hot, nämligen risken att Storbritannien lämnar EU-samarbetet.

Han är inte orolig för vad den brittiska folkomröstningen kommer att betyda för EU i stort, men menar dock att risken är att ett brittiskt nej kan utlösa den finansiella kris som oroar honom.

– Det skulle kunna bli triggern för en internationell finansiell oro. Men grunden till den har byggts upp ändå och kommer inte det här att utlösa den så blir det något annat, säger Persson i intervjun.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELUX A
+10,83 %
BMAX
-9,78 %
Valutakollen
SEK/