Foto: Pascal Rossignol
 Foto: Pascal Rossignol

Generalstrejk väntas lamslå Grekland

Publicerad
Uppdaterad
En landsomfattande generalstrejk väntas lamslå Grekland.
Den innebär en första test av socialistregeringens beslut att tvinga igenom omfattande nedskärningar som krävs för att undvika en ekonomisk härdsmälta.
Strejken innebär att tåg, bussar och färjetrafik står stilla samt att flygtrafiken stoppas.
Hundratusentals offentliganställda inledde protesterna på tisdagen. Onsdagens strejk är den tredje generalstrejken på lika många månader och sker samtidigt som regeringen skyndar på att driva igenom åtstramningspaketet i parlamentet.
Greklands största fackföreningar samlas i centrala Aten klockan 10, svensk tid, innan de ger sig ut på gatorna i huvudstaden för att demonstrera mot nedskärningar och skattehöjningar.
I helgen tvingades den grekiska regeringen att gå med på hårda nedskärningar i utbyte mot massiva nödlån från EU och IMF på 110 miljarder euro under tre år.
Bland åtgärderna som regeringen gick med på finns slopandet av en 13:e och 14:e månadslön för offentliganställda och höjd pensionsålder.

Oro på marknaden

Marknadens oro för att den grekiska krisen ska förvärras har tilltagit. New York-börserna föll kraftigt på tisdagen på grund av oro för att den grekiska krisen ska sprida sig till andra, ekonomiskt svaga länder i Europa.
Dow Jones index gick på tisdagen ned 2,0 procent och Nasdaqs kompositindex sjönk med 3,0 procent.
Euron föll i den sena handeln i New York till den årslägsta kursen mot dollarn på grund av oro för en mer omfattande skuldkris i eurozonen.
Euron handlades för 1,2981, ned från 1,3195 på måndagen.
Investerare befarade att eurozonens och IMF:s räddningspaket inte kommer att lösa krisen och att andra sårbara ekonomier kommer att dras med.

Slovenien lånar

Slovenien tvingas låna och revidera sin budget för att bidra till räddningspaketet till Grekland, uppger landets finansminister.
Landet, som är medlem i eurozonen, planerar att ge ut statsobligationer eller ta lån på den internationella marknaden för att därefter låna ut pengarna till Grekland med en procent högre ränta.
Slovenien med två miljoner invånare blev medlem i eurozonen 2007. Landet tvingas nu bidra med 384 miljoner till det internationella räddningspaketet till Grekland.

Danmark tjänar på kris

Danmark väntas göra stor förtjänst på den ekonomiska krisen i Grekland.
Enligt siffror från Nordea ger den grekiska krisen ett extra tillskott till den danska statskassan med 7,4 miljarder kronor och ökar sysselsättningen med över 9 000 personer redan under 2010.
- Kronan är kopplad till euron, som har fallit i värde. Det är en fördel för exporten eftersom danska varor blir billigare i viktiga avsättningsländer, säger Nordeas chefsekonom Helge Pedersen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen