Bara en liten del av löneskillnaderna mellan kvinnor och män går att förklara.

Bara en liten del av löneskillnaderna mellan kvinnor och män går att förklara.

Foto: Monkey Business Images

Visa i helskärm
1/1

Forskare: Diskriminering är enda förklaringen

Männen tjänar 27 procent mer än kvinnor i svenska ledningsgrupper.

Och bara en liten del av löneskillnaderna går att förklara.

– Diskriminering är den enda förklaringen, säger forskaren Joacim Tåg till Dagens Nyheter.

En studie gjord på Institutet för näringslivsforskning har tittat på ett antal olika egenskaper på individ- och företagsnivå i ledningsgrupper i svenska företag. Detta för att se om det finns egenskaper som förklarar skillnader mellan män och kvinnor i utnämningar till vd och vad gäller lönegapet för toppositionerna i företag. Och studien visar att det finns stora skillnader, skriver Dagens Nyheter.

 

LÄS OCKSÅ: Gunilla Herlitz lämnar sina uppdrag som vd.

 

I ledningsgruppen var 30 procent av männen vd medan bara 12 procent av kvinnorna var det. Männen tjänade också 27 procent mer än kvinnorna i medeltal.

Vid en jämförelse av vilka faktorer som skilde mellan män och kvinnor hade kvinnorna längre utbildning och hade oftare studerat ekonomi än männen i undersökningen. De hade också bytt företag oftare och i större utsträckning arbetat som ledningskonsulter. Samtidigt hade kvinnorna fler karriäravbrott trots att de hade färre barn än männen. En lägre andel av kvinnorna var gifta och ägde aktier. Men slutsatsen av studien var att variablerna enbart kan förklara 12 procent av skillnaderna mellan män och kvinnor i utnämning och lön.

 

LÄS OCKSÅ: Victoria Silvstedts vinnande affärsmodell.

 

– Då är diskriminering den enda förklaring som finns kvar, säger Joacim Tåg, forskare och programchef på Institutet för näringslivsforskning till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Vi vill lyfta fram att när man tar beslut om löner och utser vd är det viktigt att man tittar på hur det ser ut i verkligheten och denna studie belyser att det finns könsskillnader som inte går att förklara med egenskaper.

 

Följ Dina Pengar på Facebook där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,28 %
AZN
-4,19 %
Valutakollen
SEK/