<span>Arbetsmarknadsekonomiska rådets ordförande Lars Calmfors föreslår kraftigt sänkta löner - kring 15 000 kronor i månaden.</span>

Arbetsmarknadsekonomiska rådets ordförande Lars Calmfors föreslår kraftigt sänkta löner - kring 15 000 kronor i månaden.

Foto: Privat

Tidigare har såväl Centerledaren Annie Lööf som Finanspolitiska rådets ordförande John Hassler efterlyst lägre ingångslöner.

Tidigare har såväl Centerledaren Annie Lööf som Finanspolitiska rådets ordförande John Hassler efterlyst lägre ingångslöner.

Foto: Mikael Sjöberg

Visa i helskärm
1/1

Fler experter vill se lägre ingångslöner

Tidigare i år har såväl Centerledaren Annie Lööf som Finanspolitiska rådets ordförande John Hassler efterlyst lägre ingångslöner för att flyktingar att komma på arbetsmarknaden.

Nu går också Arbetsmarknadsekonomiska rådets ordförande Lars Calmfors in i debatten.

Calmfors, professor i internationell ekonomi, föreslår kraftigt sänkta löner - kring 15 000 kronor i månaden.

– De här jobben skulle komma i fråga för alla nyinträdande på arbetsmarknaden, säger han till SR Ekot.

Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER, bildades i fjol och är ett oberoende expertråd med uppdrag att analysera hur lönebildning, arbetsrätt och arbetsmarknadspolitik påverkar arbetsmarknadens funktionssätt - men med finansiering från Svenskt Näringsliv.

Ordförande är professor Lars Calmfors och övriga ledamöter är professorerna Ann-Sofie Kolm, Tuomas Pekkarinen och Per Skedinger.

I rapporten ”Dags för större lönespridning?” föreslår AER att staten, under en treårsperiod, tar bort arbetsgivaravgiften för alla som är nya på arbetsmarknaden, som inte kan få jobb.

Rapporten föreslår också att staten tar fram ett särskilt jobbskatteavdrag som riktar sig till denna grupp och att arbetsgivarens partner kommer överens om väsentligt längre löner än de nuvarande ingångslönerna till dem som omfattas av åtgärden, som kallas för ingångsjobb.

 

LÄS OCKSÅ: C-kravet: Lägre ingångslöner

 

– De här jobben skulle komma ifråga för alla nyinträdande på arbetsmarknaden, som inte lyckas få något annat jobb och gäller både nyanlända och ungdomar, säger Lars Calmfors till SR Ekot.

Lars Calmfors personliga reflektion är att löner för ett ingångsjobb skulle kunna ligga kring 15 000 kronor i månaden - och betonar att det är hans personliga uppfattning som inte rådet eller rapporten står bakom.

Facken har hittills avvisat varje försök att diskutera sänkta löner.

“Man ska inte konkurrera med lägre löner utan med sin arbetskraft”, förklarade Hotell- och restaurangfackets ordförande Therese Guovelin efter Finanspolitiska rådets utspel.

 

LÄS OCKSÅ: De nya skatterna som sänker lönen

 

”Hon har riktigt gått bananas”, var LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson kommentar till Centerledaren Annie Lööfs förslag.

Även Lars Calmfors och Arbetsmarknadsekonomiska rådets förslag möts av kalla handen.

– Vår bedömning är att det skulle sprida sig till andra delar av arbetsmarknaden och sänka lönerna för väldigt många, säger Ola Pettersson, LO:s chefsekonom, till SR Ekot.

I morgon ska bland annat Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, Tobias Baudin, förste vice ordförande LO, och Peter Jeppsson, vice vd Svenskt Näringsliv debattera förslaget tillsammans med Lars Calmfors på ett seminarium på Armémuseum.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,28 %
AZN
-4,19 %
Valutakollen
SEK/