<span>Klädkungen Stefan Persson drabbades värst.</span>

Klädkungen Stefan Persson drabbades värst.

Foto: Göran Granlund

Cristina Stenbeck har klarat sig förvånansvärt väl med en nedgång på 230 miljoner.

Cristina Stenbeck har klarat sig förvånansvärt väl med en nedgång på 230 miljoner.

Foto: Sven Lindwall

<span>Carl-Henric Svanberg, ordförande i Volvo, har fått se sin portfölj krympa med 154 miljoner.</span>

Carl-Henric Svanberg, ordförande i Volvo, har fått se sin portfölj krympa med 154 miljoner.

Foto: Suvad Mrkonjic

Ingvar Kamprad har klarat sig bäst. Ikea berörs inte av marknadens svängningar.

Ingvar Kamprad har klarat sig bäst. Ikea berörs inte av marknadens svängningar.

Foto: Patrik C Österberg All Over Pre

Visa i helskärm
1/1

Finanskändisarnas skräckstart på börsåret

Börsraset i början av året har slagit hårt mot finanskändisarnas portföljer.

Värst drabbad är klädkungen Stefan Persson, som fått se värden på 5,6 miljarder gå upp i rök.

Inledningen på året är en av de värsta Stockholmsbörsen någonsin upplevt. Fram till fredagen hade det breda indexet OMXSPI tappat 10,2 procent, mer än hela fjolårets uppgång.

För andra dagen i rad stiger börsen på fredagen efter förnyat hopp om att världens centralbanker ska ösa ut nya pengar för att stimulera den globala ekonomin, men den usla starten har grävt stora hål i finanskändisarnas portföljer.

Störst snyting har också rikast fått ta. Klädimperiet H&M har visserligen ”bara” tappat 5,7 procent mellan nyår och torsdagen, men för Stefan Persson har det inneburit en värdeminskning på drygt 4,7 miljarder kronor.

Ändå 84 miljarder kvar

Genom bolaget Ramsbury Invest – som han äger 70 procent av, de tre barnen har 10 procent var – har 68-åringen en bred portfölj med H&M som absolut tyngsta innehav. Inräknat de andra innehaven har Stefan Persson tappat hela 5,6 miljarder kronor på börseländet, visar data från aktieägartjänsten Holdings.

Försiktigtvis kan påpekas att Stefan Perssons aktieinnehav ändå tickar in på 84 miljarder.

Arvtagaren Karl-Johan Persson, H&M:s vd, har också dragits med i eländet. Hans personliga H:M-aktier och andelen i Ramsburys portfölj har tillsammans backat med nästan 1,5 miljard i värde.

Stefan Perssons syster, den extremt tillbakadragna Liselott ”Lottie” Tham, har från sidlinjen fått bevittna en värdeminskning på en dryg miljard av den egna portföljen.

Lundbergs minus: 2,5 miljarder

Svenskt näringslivs kanske mäktigaste man, Fredrik Lundberg, äger mycket av det mesta. Byggmästarsonen från Norrköping har fått se sin breda portfölj backa med nästan 3 miljarder under inledningen av året. Bara investmentbolaget med det egna namnet tappade drygt 2,5 miljarder i värde.

Cristina Stenbeck, drottningen av Kinneviksimperiet, har klarat sig förvånansvärt väl. Hennes maktbolag har stått emot börsturbulensen väl, och en nedgång på 230 miljoner kronor får ändå sägas vara acceptabelt för den som har en börspost på drygt 6,7 miljarder.

Börsräven Mats Qviberg har fått smaka riktigt sura bär. Han har fått se sina innehav i framför allt Bilia och Öresund backa mer än börsen, nästan 14 procent motsvarande 160 miljoner kronor.

Carl-Henric Svanberg, ordförande i Volvo och med ordförandeposten i oljejätten BP och vd-skap på Ericsson på cv:t, har fått se sin portfölj krympa med nästan lika mycket i värde: 154 miljoner.

Därför slipper Kamprad undan

Den av de superrika som klarat sig bäst är den som många anser också toppa förmögenhetslistan: Ikeas grundare Ingvar Kamprad. Enligt honom själv har han gett bort alla pengar han tjänat på Ikea, men många hävdar att han behållit kontrollen över de enorma stiftelser dit intäkterna slussats via intrikata skatteupplägg.

Hur det än är med salen är Ikea inte ett börsnoterat bolag och är därför immunt mot alla marknadens svängningar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,47 %
SWEC A
-4,33 %
Valutakollen
SEK/