Kärnkraftverket i Oskarshamn. Foto: Mikael Sjöberg
Kärnkraftverket i Oskarshamn. Foto: Mikael Sjöberg

Elpriserna rusar under reaktorstopp

Publicerad
Uppdaterad
Kylan och de låga nivåerna i vattenmagasinen fortsätter att pressa elpriserna som klättrat uppåt under de senaste dagarna.
Priserna på den nordiska elbörsen Nordpool ligger nu på 63,7 öre per kilowattimme mot runt 58 öre i förra veckan.
Samtidigt har den tredje reaktorn vid Oskarshamns kärnkraftverk ännu inte kommit i gång sedan stoppet natten mot tisdagen. Reaktorn beräknas kunna tas i drift igen under torsdagen.
Enligt en preliminär bedömning kan produktionsbortfallet hänga ihop med störningar i regleringen i turbinanläggningens matarvattensystem, det vill säga de system som ser till att vattennivån i reaktortanken hålls konstant.
Säkerhetssystemen i anläggningen har fungerat utan anmärkning, skriver OKG i ett pressmeddelande.

Stopp i Ringhals

Till helgen blir det också ett tillfälligt stopp i reaktor 1 i Ringhals. Det beror på att Svenska Kraftnät kommer att utföra arbeten på elnätet i närheten av Ringhals under kommande helg. Effektnedgången påbörjas fredag morgon och maximal effekt från reaktorn beräknas nås igen måndag kväll.
I Forsmark går produktionen för fullt vid alla tre reaktorer.
Nivåerna i vattenmagasinen har fortsatt att sjunka och låg i slutet av förra veckan på 24,7 procent. Ett normalår är magasinen fyllda till 45,9 procent så här års.

Maria Victorin/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen