Electrolux vd Keith McLoughlin lämnar vitvarujätten efter fem år för att flytta tillbaka till USA.

Electrolux vd Keith McLoughlin lämnar vitvarujätten efter fem år för att flytta tillbaka till USA.

Foto: Electrolux pressbild

Visa i helskärm
1/1

Electrolux vd slutar – flyttar hem till USA

Electrolux vd Keith McLoughlin lämnar vitvarujätten efter fem år för att flytta tillbaka till USA. Han efterträds av en svensk, Jonas Samuelsson, som hämtas inifrån bolaget.

Keith McLoughlin har sagt upp sig från ett av Sveriges mest välavlönade jobb, vd-tjänsten på Electrolux. Han flyttar tillbaka till USA, där han ska ”kvarstå i en roll som rådgivare åt Electrolux i Nordamerika på konsultbasis”.

Efterträdaren Jens Samuelsson är för närvarande chef för affärsområdet Vitvaror Europa, Mellanöstern och Afrika.

Han kom 2008 till Electrolux, och har sedan dess bland annat varit koncernens ekonomi- och finansdirektör.

 

LÄS OCKSÅ: Electrolux drar ned på personal

Fick 45 miljoner kronor

Keith McLoughlin, 59, värvades till Electrolux 2010, under uppmärksammade former. När han värvades fick han en engångsersättning på motsvarande 45 miljoner kronor, enligt Electrolux för att hans pension skulle upp på en nivå motsvarande en amerikansk vd-pension.

Det senaste redovisade året, 2014, ger vid handen att McLoughlin fick 10,2 miljoner kronor i fast lön och bonus på drygt 2 miljoner kronor, totalt alltså över 12 miljoner.

 

LÄS OCKSÅ: Electrolux-affären med GE stoppad

Flytta till USA

Det har i nästan ett års tid ryktats att Keith McLoughlin skulle vara på väg bort från Electrolux för att flytta tillbaka till USA med familjen.

Enligt Electrolux senaste årsredovisning har Keith McLoughlin en uppsägningstid på sex månader, men bolagets presstjänst uppger att han slutar den sista januari.

För Electrolux aktieägare har inte Keith McLoughlin varit någon fullträff. Då han tillträdde handlades aktien i 195,60 kronor. Fredagens stängningskurs var 195,20 kronor, alltså 40 öre lägre. Under samma period har Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stigit med 26,4 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Electrolux aktie rasar på stoppad jätteaffär

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ALIF B
+4,56 %
ATORX
-3,59 %
Valutakollen
SEK/