Snusbolaget Swedish Match går bra på börsen.

Snusbolaget Swedish Match går bra på börsen.

Foto: Emilia Olofsson

Även alkoholbolag går bra på börsen. Kopparbergs bryggeri har sett aktien öka med 64 procent.

Även alkoholbolag går bra på börsen. Kopparbergs bryggeri har sett aktien öka med 64 procent.

Foto: Pressbild Kopparberg

Joakim Bornold på Nordnet.

Joakim Bornold på Nordnet.

Foto: Nordnet

Visa i helskärm
1/1

De oetiska aktierna utklassar en sur börs

Oetiska placeringar har hittills utklassat börsen i år. Den som satsat på alkohol, vapen och vadslagning har lyckats långt bättre än den som tror på skiftnycklar, kullager och telefoni.

– De lever sitt eget liv, de här aktierna. De följer inte börsens cykler, säger Nordnets Joakim Bornold till Dina Pengar.

För småsparare på börsen har året inletts allt annat än strålande. På måndagen pendlar marknaderna kring nollstrecket, men sedan årsskiftet har Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index fallit med drygt 10 procent. Det senaste halvåret är tappet sammanlagt 15,5 procent.

Ändå finns det undantag, särskilt för placerare med rymligt samvete.

Ett av de bolag som gått på börsen de senaste 6 månaderna är Kopparbergs. Bryggeriet från Västmanland siktar på att bli en storspelare även internationellt på cider, och har under perioden sett sin aktie jäsa upp med nästan 64 procent.

– Kopparbergs försäljning har gått väldigt bra senaste tiden. De ökar internationellt, åker du till Kanarieöarna ser du Kopparbergs överallt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Dobbel och spel en bra investering

Även spel och dobbel har varit en bra investering. Spelbolaget Unibet har på bara ett halvår stigit med nästan 33 procent.

En mer omoralisk investering än vapentillverkning går nästan inte att finna, således har krigsmaterielkoncernen Saab skjutit iväg med nästan 13 procent. Storbolagsindexet OMXS30, som Saab ingår i, har samtidigt fallit med drygt 20 procent.

– Vapenindustrin är ganska frikopplad från övriga ekonomin, och gynnas av ett nytt säkerhetsläge i världen, säger Joakim Bornold.

Swedish Match har klättrat

För vissa kanske tobak är ännu mer omoraliskt än vapen, som ju trots allt även kan användas till att försvara sig. Då har snus- och cigarrjätten Swedish Match klättrat med nästan 11 procent under halvåret.

– De lever sitt eget liv, de här aktierna. De följer inte börsens cykler, säger Joakim Bornold.

En av få ”omoraliska” sektorer som gått dåligt är allt oljerelaterat. Eftersom råoljepriset halverats på bara ett halvår har bolag som Lundin Petroleum och Africa Oil inte lyckats stå emot raset.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,47 %
SWEC A
-4,33 %
Valutakollen
SEK/