Den som sålde sin bostad med vinst förra året ska deklarera den försäljningen i år

Den som sålde sin bostad med vinst förra året ska deklarera den försäljningen i år

Det är dags att fundera på om du ska betala din vinstskatt eller begära uppskov.

Det är dags att fundera på om du ska betala din vinstskatt eller begära uppskov.

Foto: Fredrik Persson / Tt

Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Privatekonomiexperten Anders Andersson.

Privatekonomiexperten Anders Andersson.

Foto: Driva eget

Vill du undvika onödiga pengar i ränteavgifter gäller det att inte vänta tills deklarationen kommer.

Vill du undvika onödiga pengar i ränteavgifter gäller det att inte vänta tills deklarationen kommer.

Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop

Visa i helskärm
1/1

Uppskov eller skatt? – så säger experterna

Sålde du en bostad med vinst under förra året?

Då är det dags att fundera på om du ska betala din vinstskatt eller begära uppskov, och väljer du det första är det dags att göra det nu om du inte vill betala onödiga pengar i ränta.

– Det är lika bra att göra det nu, det är inget att vänta på, säger privatekonomiexperten Anders Andersson.

Den som sålde sin bostad med vinst förra året ska deklarera den försäljningen i år - och betala skatt på 22 procent av vinstbeloppet. Det går också att begära uppskov på vinstskatt om man har köpt en ny dyrare bostad i samband med försäljningen.

– Och om man begär uppskov så får man betala uppskovsräntan som ligger på 0,5 procent av uppskovsbeloppet. Den kommer då som en förtryckt schablonintäkt på nästa års deklaration, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

 

LÄS OCKSÅ: Så stor är Polarprisvinnaren Max Martins förmögenhet.

Bättre att betala skatten

Enligt henne är det runt 250 000 svenskar som varje år säljer en bostad. Och med dagens ränteläge är det helt klart en bättre affär att betala skatten nu än att skjuta på det.

– Kan man betala ska man absolut göra det. När regeln infördes var det bättre att begära uppskov, men nu är det bättre att betala in. Avgiften man får betala är mycket högre än räntan, så om man kan få ett bostadslån med skapligränta så att man kan belåna sin fastighet är det till och med bättre att ta lån för att betala av beloppet, säger Anders Andersson, ekonomijournalist med expertis inom privatekonomi och grundare av sajten Driva eget.

 

LÄS OCKSÅ: Amorteringskravet – allt du behöver tänka på

"Inget att vänta på"

Och om du vill undvika onödiga pengar i ränteavgifter gäller det att inte vänta tills deklarationen kommer. Det är förvisso enklare att använda sig av Skatteverkets e-tjänst för att räkna ut vinst eller förlust av försäljningen, men det man ska veta är det från den 13 februari börjar räknas kostnadsränta på 1,25 procent på alla belopp över 30 000 kronor. Onödiga pengar för den som ändå har tänkt betala sin vinstskatt.

– Det är lika bra att göra det nu, det finns inget att vänta på, säger Anders Andersson.

Eftersom Skatteverkets e-tjänst inte har öppnat än får man räkna ut vinsten manuellt, och till hjälp finns blanketter att ladda ner på Skattverkets hemsida. Om man har betalat in för lite pengar visar det sig på slutskatten.

– Och om man har betalat in ett för stort belopp får man tillbaka det på slutskatten sen, säger Anna Sjöberg på Skatteverket.

 

LÄS OCKSÅ: Skattekontot som alternativt sparande.

Räntan på skattekontot är 0,56 - skattefritt

Och det kan löna sig att betala in ett större belopp om man är osäker. Räntan på skattekontot är nämligen 0,56 - skattefritt - vilket motsvarar 0,8 procent i bankränta.

– Nu för tiden när man inte får någon ränta på bankkontot så lönar det sig helt plötsligt att ha pengar på skattekontot. Man ska inte vara rädd för att ha sina pengar där, staten ger betydligt bättre ränta än banken, säger Anders Andersson.

 

Följ Dina Pengar på Facebook där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
INWI
+4,05 %
BIOG B
-5,29 %
Valutakollen
SEK/