Nordea gav i december sina nya bolånekunder rena drömräntan.

Nordea gav i december sina nya bolånekunder rena drömräntan.

Att binda räntan på ett år var lägre än samtliga bankers avtal på rörlig ränta.

Att binda räntan på ett år var lägre än samtliga bankers avtal på rörlig ränta.

Foto: Tommy Pedersen

Visa i helskärm
1/1

Nordea gav superränta på bolån

Nordea gav i december sina nya bolånekunder rena drömräntan. Att binda räntan på ett år var lägre än samtliga bankers avtal på rörlig ränta. Snitträntan på ett års bindningstid i Nordea var 1,40 procent.

– Grattis till de kunderna. De är duktiga förhandlare som har förstått Nordeas affärsmodell, säger Nordeas bolånechef Michael Skytt till Dina Pengar.

Den som tecknade ett nytt bolån i Nordea under december och prutade på den officiella listräntan på 2,02 procent genomförde sannolikt en grym förhandling. Snitträntan på nya bolån med ettårig bindningstid var 1,40 procent, en rabatt på 0,62 procentenheter eller 62 räntepunkter.

– Det var inte många kunder som valde den här räntan. Det var helt enkelt ett gäng som tyckte att ”ettåringen ser bra ut i jämförelse med tremånadersräntan”, för den hade stigit lite, och så förhandlade man till sig en bra rabatt, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea.

Bäst av samtliga räntor

Den räntan gör Nordea attraktivast av samtliga banker som numera tvingas redovisa sina snitträntor. Den dyraste ettårsräntan fick Swedbanks kunder, som i snitt tecknade sig för en ränta på 1,73 procent.

Samtidigt som Nordea skalade av 23 räntepunkter från sin snittränta från månaden innan gjorde den tidigare prispressaren Danske Bank den omvända resan. Uppstickarens snitträntor för ettåriga bindningstider steg från 1,43 procent till 1,59 procent.

Men Nordea är inte bara billigast på ettåriga bindningstider. Enligt skolboken betalar en bolånekund en premie för den försäkring mot prisuppgångar det innebär att ha bunden ränta. Men Nordeas ettåring i december var faktiskt billigare än samtliga större bolånespelare erbjöd på ”rörliga” bolån, de med tre månaders bindningstid.

Närmast i pris kommer Danske Bank med 1,48 procent, och dyrast är faktiskt Nordea med 1,64 procent.

"Skulle välja tremånadersränta"

Michael Skytt säger dock att han själv inte skulle välja att binda räntan i dagsläget.

– Jag skulle själv fortfarande välja tremånadersränta med ett räntetak, en försäkring så att inte räntan drar i väg, säger han.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
BESQ
+5,87 %
FING B
-7,53 %
Valutakollen
SEK/