Danderyd är den mest klickade kommunen i Sverige, enligt Hemnets statistik. I det här huset i Djursholm, i Danderyd, bor Charlotte Perrelli.

Danderyd är den mest klickade kommunen i Sverige, enligt Hemnets statistik. I det här huset i Djursholm, i Danderyd, bor Charlotte Perrelli.

Foto: Stefan Söderström

Den här villan såldes i Danderyd 2009.

Den här villan såldes i Danderyd 2009.

Foto: Jan Düsing

Staffan Tell är pressansvarig på Hemnet.

Staffan Tell är pressansvarig på Hemnet.

Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Danderyd.

Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Danderyd.

Foto: Peter Knutsson

Visa i helskärm
1/1

Kommunen som är mest klickad på Hemnet

Danderyd med sina lyxiga - och dyra - villor är den populäraste kommunen i Sverige.

Det visar Hemnets lista över de mest klickade orterna.

– Listan speglar den starka urbaniseringstrenden i Sverige, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

För två år sedan var det Luleå som var den populäraste kommunen i Sverige sett till antal klick på Hemnet. Men 2015 halkade den norrbottniska staden ner till en sjätteplats enligt den lista som Hemnet har tagit fram till Dina pengar. I stället är det Danderyd som är populärast, följt av Partille och Härryda som båda ligger utanför Göteborg.

– Att det ligger nära Stockholms innerstad är så klart en bidragande faktor. Många av de orter som ligger i topp ligger ju nära en storstad som Stockholm eller Göteborg, säger Staffan Tell på Hemnet.

Just närheten till Stockholms innerstad med bra förbindelser och kort bilväg är något som värdesätts högt. Men det finns också en annan aspekt som gör Danderyd intressant.

– Några av de mest exklusiva och attraktiva villorna finns där. Det gör ju att det är många som vill bo där och också en del som tycker att det är härligt att surfa in och titta på de objekten.

Men populariteten beror inte bara på "Hemnetknarkare" som tycker att det är roligt att kolla på de lyxiga husen. Danderyd har hängt med i prisuppgången i riket, så det handlar inte vara om fönstertittande, enligt Staffan Tell på Hemnet.

 

LÄS OCKSÅ: Trenden - nu bromsar priset på bostäder.

 

I Danderyd jublar kommunens starke man åt de glada nyheterna.

– Det är så klart jätteroligt. En sak som jag tror är viktig är att vi har bra skolor. Våra skolor är kanske de allra bästa i Sverige. En bidragande orsak till att man vill flytta till Danderyd är nog för att man är mån om att barnen ska få den absolut bästa utbildningen som man kan få, säger Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Danderyd.

Men ni är också kända för att ha dyra huspriser, du tror inte att det är något som kan avskräcka?

– Så är det i och för sig, men vi har inte bara villor utan även ett stort antal bostadsrätter och hyresrätter. Om man tittar på bostadsrätterna så ligger priserna under innerstadsnivån.

Längst ner på Hemnets lista finns Hagfors, med sina 12 000 innevånare.

– Det är intressant för det ligger i Värmland som många andra kommuner långt ner på listan. Men å andra sidan finns Hammarö på plats tio och även Karlstad på tolfte plats. Det är en trend som man ser runtom i landet att i landsbygdslän så är residensstaden väldigt het men om man kommer bara ett par mil ut från centralorten så är intresset betydligt lägre, säger Staffan Tell.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du en vinnare i bostadskaoset.

 

Samtidigt får man betydligt mer för pengarna på de mindre attraktiva orterna. Kvadratmeterpriset på en villa i Hagfors ligger på 5 265 kronor med ett snittpris på 647 000 kronor jämfört med Danderyd där en villa går på närmare 66 000 kronor kvadraten, och snittpriset ligger på 10,7 miljoner kronor enligt Mäklarstatistik.

– För de pengarna så skulle man kunna åka taxi in till Karlstad varje dag. Det är lite så som bostadsmarknaden har utvecklats. Men i dag då det finns väldigt bra bredband även på landsbygden så blir man lite förvånad över att fler inte tar den möjligheten, säger Staffan Tell.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,47 %
SWEC A
-4,33 %
Valutakollen
SEK/