Foto: Jan Wiriden

Visa i helskärm
1/1

Börsen klättrar efter japansk ränteskräll

Stockholmsbörsen stiger i öppningen, efter stöd från bland annat den japanska centralbankens räntesänkning.

Rapporterande Telia Sonera stiger, trots avslöjande om nya suspekta affärer och en sänkt policy för utdelningar.

Stockholmsbörsen stiger med cirka en och en halv procent i fredagsöppningen. Det breda indexet OMXSPI är upp med 1,35 procent, och storbolagens OMXS30 med 1,6 procent.

Telia Sonera, som lämnade kvartalsrapport och bokslut klockan 7 på morgonen, ökar med 2,9 procent, efter att ha lämnat en stark rapport rörelsemässigt men med beskedet att teleoperatören från och med nästa år sänker utdelningen.

Nya suspekta affärer i Eurasien

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet har Telia Sonera betalat ut motsvarande 2 miljarder kronor till en nepalesisk affärsman för att kunna öka sitt ägande i en lokal teleoperatör. Lånet bokfördes som en kostnad, med förväntningen att inte betalas tillbaka.

Börsen som helhet får stöd av uppgångar på de asiatiska börserna, som steg på beslutet från den japanska centralbanken att sänka styrräntan till negativt territorium för att få stimulera ekonomin.

Nya räntan minus 0,1 procent

Precis som i Sverige plågas den japanska centralbanken av att målet på 2 procents inflation tycks avlägset, i stället stampar prisökningstakten på eller till och med under noll. Den nya styrräntan sätts till minus 0,1 procent.

Börsen hämtar också styrka från de uppgångar som var i USA under kvällen innan. New York-börsens Dow Jones-index steg med 0,8 procent, och den teknikdominerade Nasdaq-börsen huvudindex Nasdaq Composite med 0,9 procent.

Verkstadsjätten Atlas Copco, som straffades med en nedgång på hela 7,2 procent för sin rapport på torsdagen, stiger men inte lika mycket som övriga börsen – 0,6 proc

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ALIG
+5,81 %
BIOG B
-7,35 %
Valutakollen
SEK/