Röda korsets ordförande Bengt Westerberg får 68 500 kronor per månad i arvode. Samtidigt har han flera styrelseuppdrag vid sidan om. Foto: Andreas L Eriksson/Stella pictures
Röda korsets ordförande Bengt Westerberg får 68 500 kronor per månad i arvode. Samtidigt har han flera styrelseuppdrag vid sidan om. Foto: Andreas L Eriksson/Stella pictures

Bengt Westerberg extraknäcker för en miljon

Publicerad
Uppdaterad
Heltidslön på 68500 kronor i månaden.
Plus extraknäck för en miljon om året.
Röda korset ordförande Bengt Westerberg är den bäst betalde ordföranden bland svenska hjälporganisationer.
Röda korset betalar mest i arvode till sin ordförande. I de flesta hjälporganisationer är styrelseordföranden oavlönad, visar en sammanställning som DN gjort.
- Många ser det som att de får betalt genom att de gör en god sak, säger Thomas Sundén, på Charity Rating som granskar välgörenhetsorganisationer till Expressen.

68 500 i månaden

Bengt Westerberg får 68 500 kronor i månaden.
- Det har funnits önskemål om att vår ordförande ska ha Röda korset som sin huvudsakliga uppgift och då kan man knappast ha ett annat jobb fullt ut vid sidan om, säger Margareta Albinsson i Röda korsets centralstyrelse till Expressen.
Men trots heltidstjänsten i Röda korset har Bengt Westerberg flera styrelseuppdrag vid sidan om. Totalt tjänar han cirka en miljon på extraknäcken.

"Det sticker i ögonen"

- Det sticker i ögonen på alla privatpersoner som skänker pengar från sin lön till Röda korset, säger Thomas Sundén.
- Jag sitter ungefär 200 timmar per månad i styrelsearbete på dagtid, men jag har lagt ner 600 timmar på Röda korset på kvällar och helger, säger Bengt Westerberg till DN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen