Verkstadsbolaget handlas ned med drygt 11 procent efter en rapport som är sämre än väntat.

Verkstadsbolaget handlas ned med drygt 11 procent efter en rapport som är sämre än väntat.

Foto: Ola Torkelsson / Tt

Visa i helskärm
1/1

Alfa Laval rasar på börsen

Raset i Alfa Laval förvärras allt mer under förmiddagen. Verkstadsbolaget handlas ned med drygt 11 procent efter en rapport som är sämre än väntat.

Alfa Laval är ett av de storbolag på Stockholmsbörsen som är helt beroende av omvärldens sug efter svenska industriprodukter.

Alfa Laval tillverkar sådant som pumpar, ventiler, värmeväxlare och separatorer, som används i bland annat oljebranschen, fartygsbranschen och jordbruk.

 

LÄS OCKSÅ: Fingerprint-vd:ns klipp – halv miljard

Flera besvikelser

När verkstadsklassikern, som grundades av uppfinnarsnillet Gustaf de Laval och Oscar Lamm J:r, lämnade sin rapport för det sista kvartalet samt året som helhet, innehöll rapporten flera besvikelser.

Bland annat tvingas Alfa Laval redovisa 300 miljoner kronor i avbeställda order till oljebranschen i Brasilien, sämre marginal samt sänkta framtidsutsikter.

Samtidigt hävdar Alfa Lavals avgående vd Lars Renström att eftermarknaden, den så kallade service-affären, ”utvecklas bra”, och att ”inom raffinering tjänar våra kunder bra med pengar”.

Han säger också till bland annat nyhetsbyrån Direkt att Kina fortsätter att utvecklas väl som marknad.

– Vi är fortfarande av uppfattningen att vi befinner oss i gynnade segment: energi, miljö och livsmedel, hävdar Lars Renström.

 

LÄS OCKSÅ: Rapportbolag tar storstryk på börsen

Goda nyheter från Indien

I samma intervju säger han tillväxten på den indiska marknaden är den bästa länge, i storleksordningen 15 procent på kvartalsbasis.

Aktien föll dock direkt i börsöppningen, och tappade på bara ett par minuter 9 procent. Den dystra kursutvecklingen förvärrades ytterligare de följande två timmarna, då aktien som mest var ned med 12,3 procent.

Strax före lunch handlas Alfa Laval på minus 11,2 procent.

Flera andra verkstadsbolag, som SKF, Sandvik och Atlas Copco dras med i fallet, med nedgångar på respektive 4,7 procent, 4 procent och 3,7 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Sämre resultat för Swedbank än väntat

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ALIG
+5,81 %
BIOG B
-7,35 %
Valutakollen
SEK/