Saab har fått en order från Förenade Arabemiraten på radar- och övervakningssystemet Erieye. Något som nu kritiseras hårt.

Saab har fått en order från Förenade Arabemiraten på radar- och övervakningssystemet Erieye. Något som nu kritiseras hårt.

Foto: Carlos Lorch/Saab

Vänsterpartiets Stig Henriksson säger att diktaturen uppfyller de flesta punkter där man bör vara restriktiv eller säga nej.

Vänsterpartiets Stig Henriksson säger att diktaturen uppfyller de flesta punkter där man bör vara restriktiv eller säga nej.

Foto: Sven Lindwall

Visa i helskärm
1/1

Affären med diktatur får svidande kritik

Försvarsjättens nya mångmiljardaffär med diktaturen Förenade Arabemiraten kan bryta mot riktlinjerna för export av krigsmateriel, rapporterar SR Ekot.

Ordern på radar- och övervakningssystemet Erieye från Förenade Arabemiraten är värd 10,5 miljarder kronor.

– Förenade Arabemiraten uppfyller nästan samtliga punkter där vi bör vara restriktiva eller säga nej, säger Stig Henriksson (V), ledamot i Exportkontrollrådet, till SR Ekot.

Det var i november som Saab berättade om den nya jätteaffären med Förenade Arabemiraten.

Diktaturen hade beställt radar- och övervakningssystemet Erieye, som enligt Saabs marknadsföring kan upptäcka mål som till exempel helikoptrar, mindre båtar och vattenskotrar och "spåra flera mål i luft, till sjöss och på land samtidigt”, rapporterar SR Ekot. Värdet på ordern uppgår till 10,5 miljarder kronor.

Saab uppger för SR Ekot att bolaget är säkra på att affären sker i enlighet med svensk lagstiftning.

LÄS OCKSÅ: Ex-öb Sverker Göransson får toppjobb på Saab

Deltar i insatsen i Jemen

Riktlinjerna för export av krigsmateriel slår fast att export inte bör tillåtas till länder där "omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer” - och “Inte heller till länder som "befinner sig i väpnad konflikt med annan stat”, rapporterar SR Ekot.

Samtidigt deltar Förenade Arabemiraten i den Saudiledda koalitionens flygbombningar under kriget i Jemen. Det finns också rapporter och tortyr med elchocker och andra grova kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt Amnesty.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) prövar nu om Saab ska få tillstånd att exportera Erieye till Förenade arabemiraten.

LÄS OCKSÅ : Saab höjer utdelningen

– Erieye är klassat som övrigt krigsmateriel, det vill säga att det inte är frågan om ett system som i sig har en förstörelsebringande verkan, säger ISPs generaldirektör Christer Ahlström till SR Ekot.

Inte en annan stat

ISP-chefen pekar också på att Förenade Arabemiraten attacker riktas mot Huthirebellerna i Jemen - och landet därmed inte befinner sig i konflikt med en annan stat.

Stig Henriksson (v), ledamot i det parlamentariskt rådgivande organet Exportkontrollrådet, är kritisk till affären - liksom flera andra riksdagsledamöter SR Ekot har talat med.

– Förenade Arabemiraten uppfyller nästan samtliga punkter där vi bör vara restriktiva eller säga nej. Landet kränker grovt de mänskliga rättigheterna, det är inte en demokrati och det är inblandat i ett krig, säger Stig Henriksson.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ALIG
+5,81 %
BIOG B
-7,35 %
Valutakollen
SEK/