Den som vill köpa en etta i Stockholmsinnerstad får räkna med att lägga minst tre miljoner.

Den som vill köpa en etta i Stockholmsinnerstad får räkna med att lägga minst tre miljoner.

Foto: Alix Minde

För en lägenhet som är 25 kvadratmeter eller mindre får man i dagsläget betala tre miljoner eller över, enligt slutprisstatistik från Booli.

För en lägenhet som är 25 kvadratmeter eller mindre får man i dagsläget betala tre miljoner eller över, enligt slutprisstatistik från Booli.

Foto: Colourbox

My Karlsson, delägare och mäklare på Svenska mäklarhuset i Vasastan.

My Karlsson, delägare och mäklare på Svenska mäklarhuset i Vasastan.

Foto: Pressbild

Visa i helskärm
1/1

25 kvadratmeter – för över tre miljoner

Den som vill köpa en etta i Stockholmsinnerstad får räkna med att lägga minst tre miljoner.

En omöjlig ekvation för den som är ny på bostadsmarknaden.

– I slutändan av en budgivning är det alltid ett barn med en förälder som stödköper som vinner, säger My Karlsson, fastighetsmäklare i Vasastan i Stockholm.

Det är lätt att studsa till när man ser slutpriserna på ettor i Stockholms innerstad. För en lägenhet som är 25 kvadratmeter eller mindre får man i dagsläget betala tre miljoner eller över, enligt slutprisstatistik från Booli. Ett kvadratmeterpris på över 120 000 kronor är inte ovanligt. Och priserna går ofta upp rejält under budgivningen. I december såldes till exempel en 24 kvadratmeter stor enrummare på Västgötagatan på Södermalm för tre miljoner kronor med en uppgång på 50,4 procent, eller 1 005 000 kronor.

– Det senaste året har det varit ett konstant lågt utbud och det är ju det som driver upp priserna. Det finns inga lägenheter att köpa, säger My Karlsson, delägare och mäklare på Svenska mäklarhuset i Vasastan.

 

LÄS OCKSÅ: Siffran som hotar knäcka boprisrallyt.

 

Hon är inte längre förvånad över de höga priserna.

– Förra våren sålde jag 22 kvadratmeter för nästan 2,7 miljoner. Och då var den inte renoverad på kanske 10 år. Då hoppade jag till, säger hon och fortsätter:

– Jag började som mäklare 2004 och då låg snittpriserna på 35 000 kronor kvadraten och jag kommer ihåg att man studsade till när de gick över 40 000 kronor kvadraten. Och nu stoppar det inte på 100 000.

Som Dina pengar nyligen kunde berätta är kraven för att få köpa en bostad i dag tuffa. För att köpa exempelvis en etta på 35 kvadratmeter i Stockholms innerstad, som i snitt kostar 3 490 000 kronor, behövs en kontantinsats på 523 500 kronor. Det maximala lånebeloppet är 2 966 500 kronor och för att få låna så mycket i SEB eller Swedbank krävs en månadslön på 49 000 kronor. En omöjlig evkation för den som är ung och ny på både arbets- och bostadsmarknad.

– De som inte har backup från föräldrar som kan gå in och belåna sitt hus eller lägenhet får det tufft. De kan inte vara med och tävla. I slutändan av en budgivning är det alltid barn med föräldrar som går in och stöttar som är med och tävlar, säger My Karlsson och fortsätter:

– Även vi som sitter med det här varje dag tycker att det är galna priser. Det är positivt för de som säljer, men man känner ju med både köparna och säljarna.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du en vinnare i bostadskaoset.

 

Vad säger de spekulanter som du möter ute på visningarna om de galna priserna?

– I början när man börjar kika så drar man nog öronen åt sig och tycker att det är galet. Men när man har letat i tre månader och du har sett hur det har dragit i väg hela tiden och att det inte finns något tak så blir man nog ganska uppgiven och resonerar nog som att det är så här det kostar. Det spelar ingen roll om man själv tycker att det är galet dyrt, så länge alla andra är beredda att betala samma pris så finns det inget stopp.

– Men om man köper en etta för de här priserna så får man se det som en långsiktig investering. Man kan förmodligen inte förvänta sig att sälja den om ett år och göra en vinst.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ALIF B
+4,56 %
ATORX
-3,59 %
Valutakollen
SEK/