Louise Asp, 34 år, i Stockholm sparar i aktiefonder. "Jag tror på sparformen, men det är inte riskfritt."
Louise Asp, 34 år, i Stockholm sparar i aktiefonder. "Jag tror på sparformen, men det är inte riskfritt."

20 BÄSTA FONDERNA

Publicerad
Uppdaterad
Nu vågar svenskarna spara i aktiefonder igen efter några år med tryggare räntefonder.
Jag tror på aktier för framtiden och sparar i flera aktiefonder, säger Louise Asp, 34.
Här är expertens tips på 20 möjliga vinnarfonder.
Aktiefonder är åter den populäraste sparformen och miljardbelopp förs över till fondbolagen varje månad.

För optimisten

Men att välja aktiefonder är svårt. Därför bad Expressen fondanalysföretaget Morningstars fondexpert Jonas Lindmark välja ut 20 möjliga vinnarfonder, beroende på vad du tror om framtiden: – Jag har valt tio aktiefonder som kan utvecklas bra i ett optimistisk scenario med fortsatt god tillväxt i världsekonomin, låga räntor, goda företagsvinster och utan valutaoro och stigande oljepris, säger Jonas Lindmark.

Högre risk

Flera av fonderna har smal placeringsinriktning och därmed högre risk. Men de sköts av specialister som bedöms ha större möjligheter att ge fonderna högre avkastning jämfört med bredare aktiefonder. – Sedan har jag valt tio fonder som kan gå bra i ett pessimistiskt scenario, säger Lindmark.

Satsa på räntefonder

Pessimistfonderna bedöms kunna klara börsnedgångar bättre än andra fonder. – Jag har med två räntefonder där. Efter en börsnedgång, som pessimisten räknar med, så tar man pengar från räntefonden och köper aktiefonder billigt, tipsar Lindmark. Lindmark har valt ut fonderna med tanke på ett års fondsparande: – Längre än så är det svårt att ha en uppfattning om vilka aktiefonder som kan tänkas gå bra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen