<span>100 000 svenska hushåll kan tvingas byta ut sina tv-apparater eller köpa ny tv-box.</span>

100 000 svenska hushåll kan tvingas byta ut sina tv-apparater eller köpa ny tv-box.

Foto: Colourbox

<span>&quot;Om man är kund hos Boxer och har ett kanalpaket som innehåller andra kanaler, betalkanaler, kan man, om man har en äldre tv, behöva byta till en tv som klarar av att ta emot sändningarna&quot;, säger presschefen Marcus Hartmann.</span>

"Om man är kund hos Boxer och har ett kanalpaket som innehåller andra kanaler, betalkanaler, kan man, om man har en äldre tv, behöva byta till en tv som klarar av att ta emot sändningarna", säger presschefen Marcus Hartmann.

Foto: Lisa Mattisson

Visa i helskärm
1/1

100 000 svenskar kan tvingas byta ut sin tv

100 000 svenska hushåll kan tvingas byta ut sina tv-apparater eller köpa en ny tv-box.

När regeringsbeslutet nu träder i kraft och Boxer-nätet läggs om kommer betalkanaler sluta fungera i de berörda hushållen.

– Om man har ett kanalpaket med betalkanaler kan man behöva byta tv, säger Marcus Hartmann, presschef på statliga Teracom som äger Boxer.

Med start i vår börjar omläggningen av det svenska marksända tv-nätet. Bakom förändringen ligger ett beslut från den förra regeringen, som slår fast att det så kallade 700-bandet ska utökas till förmån för mobilt bredband.

Då måste de marksända tv-kanalerna byta frekvenser, som Sveriges Radio först rapporterade om.

Som en direkt följd av det kan upp till 100 000 hushåll i landet tvingas byta tv eller tv-box om de vill fortsätta titta på alla kanaler.

– Det är cirka 100 000 hushåll som har tillvalsprogram från Boxer, som tittar på annat än frikanalerna, som kan behöva skaffa en ny tv eller en ny tv-box, säger Marcus Hartmann, presschef på statliga Teracom som äger Boxer och driver det svenska marknätet för både radio och tv.

Kan behöva byta tv

Boxer, som ägs av svenska staten och som har långt över en halv miljon kunder, har monopol på betal-tv-kanaler i det marksända digitala tv-nätet i Sverige.

– De som bara tittar på SVT, TV4, TV6 och någon till kommer inte behöva ändra något. Men om man är kund hos Boxer och har ett kanalpaket som innehåller andra kanaler, betalkanaler, kan man, om man har en äldre tv, behöva byta till en tv som klarar av att ta emot sändningarna, säger Hartmann vidare.

Hur nya tv-apparaterna måste vara för att klara av de nya sändningarna vet han inte riktigt. I stället uppmanas kunderna att se över sina tv-apparater själva.

Inte gått ut med information

– Det är svårt att exakt säga det. Tittar man på hd-kanaler ska man ha en tv som klarar de nya sändningarna, men det enklaste är att kolla i manualen och titta vad man har för tv och vad för sändningar man kan ta emot.

Omläggningen, som rör det så kallade 700-bandet, börjar i vår och kommer pågå i ungefär ett år. Starten blir i Norrbotten, sist ut blir Skåne. Ännu har ingen information om förändringen skickats ut till Boxers kunder.

– Det är fortfarande så att vi är inne i en planeringsfas. När vi har bra information att gå ut med kommer vi göra det till kunderna som tittar via marknätet, säger Hartmann på Teracom.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Valutakollen
SEK/