Uppretade pakistanier bränner en docka föreställande Fredrik Reinfeldt. Protesterna gäller Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund i Nerikes Allehanda tidigare i somras. Foto: Tabassum Rizwan
Uppretade pakistanier bränner en docka föreställande Fredrik Reinfeldt. Protesterna gäller Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund i Nerikes Allehanda tidigare i somras.  Foto: Tabassum Rizwan

Sluta kryp för islamisterna

Publicerad
Uppdaterad
"Det är alldeles för få som vågar stå i offentlighetens ljus och försvara yttrandefriheten när den hotas. Det kan ha att göra med att friheten inte varit hotad i Sverige och att många därför har tagit den för given."
Det skriver i dag liberala invandrarförbundets ordförande GULAN AVCI. Hon anser att fler svenskar borde sätta ner foten och försvara yttrandefriheten.
I veckan som gått har Lars Vilks teckning av profeten Muhammed fördömts av stora delar av den muslimska världen.
Mänskliga rättigheter, yttrande-, tryck- och- ressfrihet har byggt den svenska demokratin. Det är dessa värden folkstyret vilar på som vi alla har skyldighet att värna och all anledning att vara stolta över. Oavsett varifrån i världen vi kommer!
När dessa värden hotas så måste vi agera och försvara dem. Inte bara för vår egen skull utan för de hundratals miljoner människor runt om i världen som aldrig fått möjligheten att stava till ordet demokrati.

Sverige ses som ett föredöme bland många människor i världen. Detta gäller inte minst dem som kämpar för demokratiska reformer, till exempel människorättsarbetare, dissidenter, oppositionspolitiker, författare och inte minst journalister. Om vi i Sverige sviker vår egen yttrandefrihet genom att ägna oss åt självcensur och krypa till halvmånen inför islamister – vilken signal sänder vi då till alla dem som ser vårt land som ett föredöme?
Senaste veckan har det utbrutit internationella protester mot Sverige i Iran, Pakistan och Afghanistan efter att konstnären Lars Vilks teckning på profeten Muhammed som rondellhund publicerats i Nerikes Allehanda.

Först ut i fördömandena var Irans president Mahmoud Ahmadinejad som beskyllde judar för att ligga bakom publiceringen. Det är förvisso inte ovanligt, eftersom regimen i Iran beskyller judar för all ondska här i världen. Svenska ambassadsrådet Gunilla von Bahr kallades upp till utrikesdepartementet i Tehran för att ta emot protester mot teckningen. Jag förstår inte varför hon överhuvudtaget gick dit.
I Pakistan hölls demonstrationer på flera håll. Islamister brände både svenska flaggan och dockor föreställande statsminister Fredrik Reinfeldt. I Afghanistan skrev i går muslimska företrädare och religionsministeriet i ett gemensamt uttalande i Kabul Times att teckningen provocerat alla afghaner och att den svenska regeringen måste bestraffa de ansvariga. Man kan undra om talibanerna redan tagit tillbaka makten.
Även den muslimska samarbetsorganisationen Islamiska Konferensen som består av 57 muslimska stater förklarade i veckan att ”detta var en oansvarig och avskyvärd handling, med elaka och provokativa avsikter”. Generalsekreteraren, Ekmeleddin Ihsanoglu har uppmanat svenska regeringen att straffa både Lars Vilks och Nerikes Allehanda.

Problemet tycker jag är tystnaden. Det är alldeles för få som vågar stå i offentlighetens ljus och försvara yttrandefriheten när den hotas. Det kan ha att göra med att friheten inte varit hotad i Sverige och att många därför har tagit den för given. Vår statsminister Fredrik Reinfeldt agerade tydligt och balanserat tycker jag. Men var är de andra politikerna?
I Iran, Pakistan och Afghanistan har missnöjet ökat markant mot ledarna de senaste åren. Och nu ser framförallt Ahmadinejad och Musharraf möjligheten att ännu en gång rikta befolkningarnas vrede och missnöje bort från sig själva och mot västvärlden. Människor uppmuntras att gå ut på gator och torg och visa sin vrede mot västvärlden medan ledarna kan fortsätta att förtrycka befolkningen. Säg när annars människor i Iran kan demonstrera fritt?

I går kommenterade miljöpartiets riksdagsledamot Mehmet Kaplan i en intervju till Politikerbloggen att ”vi måste ta en dialog med tidningarnas chefredaktörer i frågor som denna”. Han sa vidare ”att det inte är acceptabelt at helt i onödan såra människor som tillhör en viss religion och att nästan en halv miljon svenska muslimer tycker att den här publiceringen var helt onödigt och att det handlar om ömsesidig respekt”.
Jag har ingenting emot dialog. Men om dialogen ska föras utifrån miljöpartiets utgångspunkter att publiceringen är oacceptabel så är det snarare en ideologisk konfrontation som behövs. Att miljöpartiet kräver självcensur är ett bra skäl för att fortsätta rösta för alliansen.
Mehmet Kaplan har utnämnt sig själv till talesman för alla muslimer i Sverige utan att veta vad de egentligen tycker. Enligt statistiken klassas jag själv som muslim, men jag har varken blivit kränkt eller upprörd över Nerikes Allehandas publicering.

I Liberala Invandrarförbundets ledning sitter representanter med muslimsk, judisk och kristen bakgrund. Våra medlemmar kommer från världens alla hörn. Många av oss har tvingats fly dessa diktaturregimer. En del av oss kom till Sverige som små barn och kan därför endast referera till våra föräldrars berättelser. Men det finns de som varit med om förtrycket, som kämpat för just yttrande-och pressfrihet i sina hemländer. Sverige har ställt upp och gett skydd åt oss och många andra. Nu är det viktigt att de värden om frihet som räddat våra liv skyddas för att rädda Sverige.

GULAN AVCI
Gulan Avci är ordförande för liberala Invandrarförbundet. Hennes favoritmålning är Edvard Munchs ”Skriet”, som hon inte skulle ha något emot att se omgjord till rondellhund.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag