ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Replik: Kritiken är inte antisemitism

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
Broderskapsrörelsens Ulf Carmesund efter kritiken.
Söndag den 18 mars genomfördes ett seminarium i ABF-huset i Stockholm med titeln: ”Irak, Palestina, Afghanistan - samma ockupation?” där talarna i ett fritt offentligt samtal och med olika åsikter diskuterade dessa tre konflikthärdar. Seminariet erbjöd en inblick i tre konflikter som påverkar världen, och flera av talarna formulerade hård kritik mot Israels, USA:s och Sveriges politik. Seminariet arrangerades av FiB tillsammans med ABF. Som moderator hade arrangörerna inbjudit mig som sakkunnig i frågan.
I Expressen den 22 mars anklagar Jesper Svartvik från Svenska kommittén mot antisemitism en av talarna, Gilad Atzmon, för att vara antisemit och Broderskapsrörelsen och dess förre ordförande Evert Svensson för att rekommendera antisemitisk litteratur.
Gilad Atzmon är själv jude, och när Svenska kommittén mot antisemitism börjar kalla judar för antisemiter så finns det risk att man urholkar begreppet antisemit på allt rimligt innehåll, och därmed gör man kampen mot antisemitismen en stor otjänst. Atzmon är kritisk till staten Israels politik och judiska organisationer som stödjer staten Israels politik i alla judars namn. Atzmon tillhör den grupp judar som vägrar att förknippas med den israeliska ockupationen och staten Israels folkrättsbrott. Hans kritik riktar sig mot den politik och ideologi som leder till folkrättsbrott, inte mot det judiska.

En accepterad innebörd i begreppet antisemitism är: förakt för judar, eller våld och hets mot judar för att de är judar. När Svenska kommittén mot antisemitism motarbetar just detta får de stort stöd från Broderskapsrörelsen. Men under seminariet den 18 mars förekom inga antisemitiska uttalanden.
Broderskapsrörelsen har haft en genomarbetad och konsekvent linje i Israel/Palestina-frågan i snart 40 år. Israel har rätt till säkra och erkända gränser, men måste upphöra med sin ockupation av Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem för att ge palestinierna möjligheter till ett eget land. Vi tar lika bestämt avstånd från antisemitism som folkrättsbrott.

ULF CARMESUND
Internationell sekreterare
Broderskapsrörelsen – Sveriges kristna socialdemokrater.   
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: