ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

"Populisterna har övergett Brasilien"

ANNONS:

Rio de Janeiro, Brasilien. En liten bit Paris omgiven av ett stycke Etiopien. Så har Rio beskrivits. Här, där lyxbutiker omges av kåkstäder, har klyftorna alltid stuckit som mest i ögonen. Men något är nytt. De senaste åren har en växande medelklass klämt in sig däremellan, och slummen har murats och fått el och avlopp.

"Det sades att Brasilien var framtidens land - och att vi alltid skulle förbli det. Men nu är vi äntligen dagens land", säger en småföretagare. Han menar inte bara att landet är fritt från diktatur, utan även från de populister som gav allt till alla tills ekonom Johan Norberg. Johan Norberg. in exploderade.

När den tidigare skoputsaren Lula da Silva valdes till president 2002 trodde många att han skulle angripa näringslivet som Chavéz i Venezuela. Men Lula tog av sig Che Guevara-tröjan och satsade på företagsamhet, frihandel och innovativ välfärdspolitik. Investerarna vågade satsa, ekonomin växte snabbt och blev världens sjätte största. Landet är tillbaka och tänker visa det med fotbolls-VM 2014 och OS 2016.

 

Brasilien är inte ensamt. Många associerar fortfarande Latinamerika med generaler, gerillor och armod. Men det är lika svårt att hitta diktaturer här nu som det var att hitta demokratier för 30 år sedan. De har betalat tillbaka sina skulder och reducerat ojämlikheten. 2003-2010 minskade fattigdomen från 45 till 28 procent - 75 miljoner färre fattiga!

Medan vi bara tittade på USA, där mycket i dag är som det var för tio år sedan, var det i detta Amerika allting hände.

 

Johan Norberg

Johan Norberg är författare och idéhistoriker på resa i Sydamerika. Detta är första del av tre av hans reseberättelse.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: