ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Thierry Charlier
Foto: Thierry Charlier

Marita Ulvskog: Reinfeldt borde tala allvar med sin kompis

ANNONS:
FAKTA

MARITA ULVSKOG
 

Marita Ulvskog, S, är EU-parlamentariker.

Visa merVisa mindre
Fredrik Reinfeldt måste ta upp Ungerns medielagar med sin kompis Viktor Orban, skriver Marita Ulvskog.
Det var en rasande ungersk premiärminister som i veckan framträdde inför EU-parlamentet. Han försvarade den nya medielagstiftning som av bl a OSSE  - organisationen för fred och säkerhet i Europa - beskrivits som så långtgående att den saknar motstycke i den demokratiska världen.
 
Nu skall denne rasande man, Viktor Orban, vara ordförande för alla EU:s medlemsländer under det närmaste halvåret. Även för Sverige.
 
Orban stod dock inte ensam.Under stormande applåder från hela den högerextrema gruppen i EU-parlamentet - men också från många från den konservativa och kristdemokratiska gruppen - kunde han betrakta sig som segrare. Han avvisade all kritik som en attack på den ungerska nationen, dess folk och historia, använde varje högerpopulistiskt knep. Han påstod att medielagarna i många andra EU-länder är av samma slag som den ungerska. Då avsåg han inte bara Berlusconis Italien, bland annat har den svenska ambassadören sett sig tvungen att skriva ett brev där hon i detalj tillbakavisar de lögner om svensk medielagstiftning som sprids via Ministry of Public Administration and Justice i Budapest.
 
I sak kommer den
nya lagstiftningen att föra in moment av censur och självcensur i ungerska medier. Det man kallar "obalanserad rapportering" kan straffas med kraftfulla böter, källskyddet kan upphävas med hänvisning till den allmänna ordningen. Långtgående makt ges till det nyinstiftade medierådet som får en stark kontrollfunktion. Alla poster i detta råd har tilldelats medlemmar av Viktor Orbans egna högerparti som regerar Ungern.
 
I december var
Orban i Rosenbad. Där fick han gratulationer från Fredrik Reinfeldt för att hans högerparti Fidesz gjort ett så bra val att det med stöd av den ungerska konstitutionen regerar med tvåtredjedels majoritet. Det vill säga den majoritet som nu används för att driva igenom den extrema medieregleringen. Fantastiskt, tyckte Reinfeldt.
 
I december besökte jag Budapest tillsammans med andra representanter för EU-parlamentet. Vi  satt på ena sidan av bordet, på andra sidan Orban och hans ministrar - som till hundra procent består av män. De berättade om behovet av att skapa en stark familjepolitik, om att införa ett "Familjens år" i EU-regi och om att man i Ungern kommer att skriva en ny grundlag som också ska präglas av dessa "family values". Även grundlagen kan de forma och besluta om utan stöd från andra partier.
 
Den som är stark måste vara snäll. Det är något vi lär av livet, ja, av allt från Bamse till reklamen. Vad säger Reinfeldt i dag? Har han någon åsikt om sin konservative kompis som nu ska föreställa representera oss alla? Tycker han att medielagen i EU:s ordförandeland är OK? Har han något mer att komma med än gratulationer?MARITA ULVSKOG

Marita Ulvskog, S, är EU-parlamentariker.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: