"Låt invandrarna bo var de vill"

Publicerad
Moderaternas arbetsgrupp mot utanförskap och segregation ledd av migrationsminister Tobias Billström presenterade i går de nya riktlinjer som ska ligga till grund för moderaternas integrationspolitik i valet 2010. Vi välkomnar en förnyad integrationsdebatt i Sverige, men den måste ta sin utgångspunkt i varje människas unika värde och hennes potential - inte baseras på misstänksamhet och kravpolitik.
På den moderata arbetsgruppen verkar det som om det varje år finns tusentals människor som lurar, mutar och hotar till sig ett svenskt medborgarskap. Vi känner inte igen oss i den bilden och frågar oss vad man baserar detta påstående på? Sverige har i internationella mätningar visat sig vara relativt förskonade från korruption. Hur arbetsgruppen kommit fram till att detta är ett gigantiskt problem är mycket oklart.

Tyvärr står kraven i fokus
i arbetsgruppens rapport. De grundläggande rättigheter som varje människa har lyser med sin frånvaro. Ett av förslagen innebär att den som bosätter sig i "fel" kommun ska straffas. Vi menar att det måste finnas en förståelse för att den som kommer till ett nytt land och har en enda anknytning, kommer att söka sig till den/de städer där man har en kontakt. En medmänniska, en landsman eller en familjemedlem. Det är helt enkelt ett ganska naturligt mänskligt beteende. Arbetsgruppen ser tyvärr frågan som rent skattetekniskt. Vi skulle i stället vilja se en integrationspolitik som byggs på solidaritet, medmänsklighet och rättsäkerhet.
Vidare föreslår gruppen en rad krav om medborgarskap och enklare möjligheter att dra tillbaka redan beviljade medborgarskap. Vi menar att det är att börja i helt fel ände. Vi kommer inte åt problem i asylprocessen om inte systemet blir rättsäkrare.

Vår rättstradition
säger att det alltid är åklagaren som har den fulla bevisbördan för att den tilltalade har handlat på det sätt som åklagaren påstår och att detta kan medföra straff. Det innebär alltså att den tilltalade betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats av åklagaren. Denna oskyldighetspresumtion gäller i olika grad i de flesta demokratier och är stadfäst i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Beviskravet som skall uppnås för att åklagaren skall anses ha fullföljt bevisbördan är att hans påstående skall vara "ställt utom rimligt tvivel". Överallt gäller detta, UTOM när det kommer till asylsökande!
Vi menar att moderaternas förslag inte heller bygger på uppfattningen om att varje individ är medveten om sin egen kompetens och vart den lämpar sig bäst. Kommunerna borde slåss om att få del av de nya resurser Sverige får i form av invandrare, och vara tydliga i sin profilering och vilka kompetensluckor de kan fylla.
Att ha människans rättigheter som utgångspunkt handlar inte om att vara snäll. Det handlar om att det bästa sättet att få det bästa ur människor är att garantera deras trygghet och rättigheter. På så sätt kan människor generera ekonomiska plusposter istället för minusposter.

Problemet
med den svenska invandrings- och flyktingpolitiken är att man utgår från att människor är "skyldiga". Precis tvärtemot vad rättstraditionen bjuder. Det den moderata arbetsgruppen borde föreslå är att omvänd bevisbörda för asylsökande införs. Det är hela systemet som är fel, den som är ärlig har allt att förlora på att lägga pappren på bordet. Nej, det är bättre att ta sig an systemet än att ge sig på människorna!

Ella Bohlin är Kristdemokraternas toppnamn till EU-valet.
Carlos Ejemyr Rojas är debattör och grundare av Gringo.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag