Foto: Michelle Dunbar
 Foto: Michelle Dunbar

Flashback för
oss samman

Publicerad

Glöm inte allt det fantastiska människor gör för varandra på nätet, skriver Anna Troberg till Flashbacks försvar.

Debatten om hatsajter har blossat upp igen efter Aftonbladets avslöjande att en SD-politiker skrivit rasistiska inlägg på Flashback.

Jag är inte naiv vad det gäller nätforum. Det är inte okomplicerat att samexistera fridfullt med människor som man inte ens har en visuell relation med. Det blir inte mindre komplicerat av det faktum att just jag är kvinna, flata och fylld av en massa spretiga åsikter som jag gärna delar med mig av. Jag har fått min beskärda del av hat, hets och hot och jag har skrivit och pratat om det många gånger.

Det finns dock en annan sida av alla dessa nätforum som det inte talas lika mycket om. Det är synd, för den är minst lika sann som den där mörka baksidan som jag och många andra så ofta uppehåller oss vid. Den är dessutom mycket trevligare.

Människor finner varandra på nätforum. Det låter romantiskt och det kan det naturligtvis vara, men ofta finner vi varandra på andra sätt. På nätforumen finns det alltid någon som har svaret man söker. Det kan vara de där vardagliga frågorna som vi alla snubblar över:

- Hur bygger man en veranda? Inga problem. SpikLotta delar snällt med sig av allt hon lärt sig under sina år som snickare.

- Hur tar jag bäst hand om mina pelargoner? BlomJanne avsätter gärna fem minuter för att skriva ihop ett trevligt och informativt svar om hur man pysslar om sina blommor.

- Hur tar jag mig förbi storskurken på nivå 12? GamerGrrrl har självklart svaret och bifogar ett par screenshots så att du inte ska missa något.

Men de kan också vara de där stora, livsavgörande frågorna. På ett forum finns det alltid någon som varit i ungefär samma situation. Även om det inte är nog för att ge ett absolut svar – de där stora frågorna har sällan några sådana – så innebär det i alla fall en bra möjlighet att få nya perspektiv på saker och ting.

Ett av mina favoritunderforum finns på ett amerikanskt hbtq-forum. För er som inte hänger på hbtq-forum, så kan det ibland bli lite tungt, speciellt när någon är på väg att kliva ut ur garderoben och ber om råd. Någon kom dock på den fantastiska idén att starta ett underforum där folk fick berätta om sina dråpligaste komma ut-historier ur verkliga livet. Nu finns det hundratals hejdlöst roliga komma ut-historier som överraskar, avdramatiserar och – framför allt - hjälper.

Det är lätt att glömma all denna spontana hjälpsamhet och empati när tidningarnas förstasidor pryds av feta rubriker om hat och hot. Vi är så drillade att se det negativa att vi inte ens reflekterar över det positiva längre. Vi tar oss inte tid att uppskatta det. Vi tar det bara för givet. Det är sorgligt.

Det är faktiskt smått fantastiskt att människor frivilligt väljer att lägga timmar framför datorn för att hjälpa vilt främmande människor med deras små och stora problem. De begär inte ens något i gengäld, mer än månne möjligheten att själv få kasta ut en fråga om behovet skulle uppstå.

Det är viktigt att tala om kränkningar på nätet och försöka hitta sätt att stävja dem. Det är minst lika viktigt att ta sig tid att se och uppskatta allt det där fantastiska människor gör för varandra på nätet. Jag tror nämligen att det är i det man kan hitta nyckeln till en trevligare tillvaro på nätet – för alla.

 

Anna Troberg

Författare och debattör

Tidigare partiledare för Piratpartiet

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida