ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Arne Jernelöv: "Vi får se vem som får rätt till slut"

ANNONS:
Tidigare artiklar
När det gäller kvinnors ställning i samhället och skriften "Amazonia - den framtida värld där kvinnor styr" är Lena Sommestad och jag överens om två saker: Att den stadigt förbättrats och att detta är bra. När det gäller framtiden har vi skilda uppfattningar.
Jag tror att denna utveckling har en sådan styrka och bredd att den kommer att fortsätta och leda till en situation där kvinnor och deras synsätt dominerar samhället, medan hon tror att vi i Sverige sedan 1970-talet nått en ny jämvikt och att vi utan nya genomgripande politiska beslut blir kvar i detta läge och att andra kvinnor i andra länder får vara tacksamma om de kommer ens dit vi är.

"En ny jämvikt har etablerats", skriver hon, "där kvinnor jobbar deltid på en starkt könsuppdelad arbetsmarknad."
I USA förvärvsarbetar nu fler kvinnor än män och kvinnor under 30 tjänar mer än sina manliga kollegor. Detsamma gäller i många europeiska storstäder bland annat London och torde snart komma till Sverige.

Sommestad kallar min analys förenklad och bristfällig. Jag hoppas och tror att jag identifierat de väsentligaste faktorerna som möjliggjort de framsteg som kvinnor hittills gjort och som leder mot Amazonia. Vem av som får rätt får vi veta vad det lider. När det gäller framtidsstudier får vi ju alla facit med tiden.

Arne Jernelöv är professor och miljöforskare
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: