ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Johan Norberg reser runt i Sydamerika, det här är hans rese­berättelse.
Johan Norberg reser runt i Sydamerika, det här är hans rese­berättelse.

"Argentina går mot katastrof"

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre

BUENOS AIRES. Vår buss från Mendoza är inställd. Det mesta annat står också still. Hela Argentina strejkar. Även fackföreningarna, president Christina Fernández stöttepelare, har tröttnat på henne. Hon börjar kanske bli van.

Två veckor tidigare protesterade hundratusentals genom att slå på kastruller.

Ekonomhistorikern Mauricio Rojas utkom just med en ny bok om Argentina. Man uppdaterar historien med sorglig lätthet, berättar han, för mönstret går igen. Populistiska ledare lovar att ge allt till alla, men snart tar pengarna slut och ekonomin kollapsar. Och så börjar det om.

Argentina hämtade sig snabbt efter krisen 2001. Fernández och företrädaren, maken Néstor Kirchner, drog nytta av att strunta i skulderna, av en väldig devalvering och ökande priser på jordbruksexporten. Men de gjorde snabbt av med pengarna på sig själva, vänner och särintressena. Då tryckte de mer.

Nu skenar priserna och skatterna. Officiellt är inflationen under 10 procent, men utländska tidningar har slutat publicera den falska siffran. Minst 25 procent, säger en lokal ekonom. Priskontroller på el och vatten gör att bolagen inte har råd att underhålla infrastrukturen. En Buenos Airesbo kan fastna i tunnelbanan i timmar när strömmen går. Vi går mot katastrof, säger flera småföretagare jag träffar.

Många grannländer har valt reformer och långsiktighet. Men att Argentina för hundra år sedan var ett av världens rikaste länder är en stående påminnelse om det Latinamerika de andra lämnar bakom sig.

 

Johan Norberg

Johan Norberg är författare och idéhistoriker på resa i Sydamerika. Detta är den andra delen av tre av hans reseberättelse.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: