ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Att ytterligare sänka lönerna i krogbranschen är inte rätt väg enligt Unionen. Foto: Rickard Kilström
Att ytterligare sänka lönerna i krogbranschen är inte rätt väg enligt Unionen. Foto: Rickard Kilström

"Är ingångslön på 12 000 - är den för hög?"

ANNONS:

Som Unionens utredare om unga och jobb har jag reagerat på Annie Lööfs utspel om sänkta ingångslöner. Tänk om det vore så enkelt som näringsministern vill göra gällande att sänkt ingångslön skulle minska arbetslösheten.

Ni som vill ha särskilda ungdomslöner som är lägre sparkar dock in öppna dörrar. I Unionens kollektivavtal finns det lägstlöner som i de flesta branscher är 15 000-17 000 kr. I de flesta av Unionens avtal finns också möjligheten för företagen att betala 75 procent av lägstlönen som introduktionslön för nyanställda under högst 12 månader kombinerat med ett utbildningsprogram. Med en lägstalön på 16 000 kr per månad blir 75 procent bara 12 000 kr.

Problemet är alltså inte att det saknas möjligheter för företag att anställa billigt. Problemet är att 13 000 ungdomar varje år lämnar gymnasiet utan gymnasiekompetens. Här är inte sänkt ingångslön lösningen, utan möjligheten att läsa upp sin kompetens och få en ny chans att klara arbetsmarknadens krav. En avklarad gymnasieutbildning är i dag ett grundkrav på arbetsmarknaden och utan den är det svårt att bli anställd.

Unionen vill stärka möjligheter till kompetensutveckling genom hela arbetslivet, med finansiering från stat, arbetsgivare och arbetstagare. För alla de unga som i dag inte klarat gymnasiet är utbildning tillsammans med introduktionsplatser det som kan öppna dörren till arbetslivet.

 

CHARLIE LEVIN

Unionens utredare om unga och jobb

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: