Detta är en annons

Coola Las Palmas har fått ett riktigt lyft

Las Palmas är ingen turisthåla, utan en promenadvänlig spansk stad med coola barer, mysiga restauranger och Europas kanske härligaste stadsstrand.

Här får du tips på vad du inte får missa på din resa till Atlantens mysigaste stad.

Unna er en resa till Kanarieöarna i vinter – priser och mer information finns här.


Las Palmas är Spaniens sjunde största stad med allt det utbud av butiker, restauranger, kaféer, varuhus och barer som drygt 400 000 människor efterfrågar.

Turisterna märks knappast. Går man och äter på till exempel Restaurante Casa Montesdeoca i La Vegueta, Las Palmas gamla stadsdel, så kanske svenska och tyska hörs vid några av borden, men kommer man runt elva på kvällen så domineras stället av spanjorer. Hit kommer de uppklädda och förväntansfulla. Konversationen smattrar fram, som sig bör i Spanien.

Retrokänsla

Dessutom vilar en cool retrokänsla över staden. En stadspromenad tar en förbi kolonial arkitektur, hypervassa futuristiska byggnader och en hel del byggnader med läcker 60- och 70-talskänsla. Kolla in raderna av hotell utmed den inre delen av Las Canteras-stranden. En arkitektstudent skulle inspirationsplåta direkt.

Känslan blir ännu bättre av staden även är full av tidlösa små tapasbarer med torkad skinka hängande i taket som spartanska Bonchinche Los Jamones, en välbesökt kvartersbar i närheten av just Las Canteras. Skinka, oliver och manchego-ost på tallriken. Och en caña, ett litet glas öl till, och lyckan är fulländad.

Testa ett café

Efter någon dag upptäcker man även Las Palmas lilla kvartersliv. Det doftar från bageriet, det slamrar från sopbilarna, frisersalongen öppnar för dagen, till supermercadon anländer dagstidningarna och där inhandlas brödet, skinkan, osten och frukten. Stanna gärna till på ett kafé för en cafe con leche med färskpressad apelsinjos och en bunt churros; friterade munklängder.

Ett Las Palmas-måste är att ta en drink på Hotell Santa Catalinas vackra lobby i sekelskiftsarkitektur (hotellet finns med i Fritidsresors hotellutbud). Den har förmodligen sett allt: kungligheter, kändisar, modeller och artister, men även seglare i väntan på passadvindarna och gäster på väg att prova lyckan på casinot.

Latinsk atmosfär

Uppklädda spanjorskor med höga klackar, cigarrökande spanjorer och kypare i svartvitt. Här checkar man in för en dos snobbig latinsk atmosfär.
Så satsa på Las Palmas. Staden är Atlantens bortglömda skatt. En pulserande storstad fylld av tre doser spanskt storstadsliv och en dos latinamerikansk kultur.

 

Läs mer om hotell Santa Catalina i Las Palmas

 

5 bra adresser:

1. Allende. Modern och stramt inredd tapasbar som finns i två filialer: på Calle Joaquin Costas 14 (i närheten av Las Canteras) och på Calle Domingo J Navarro 16 (vid Triana-gatan).

2. Casa Carmelo. Köttrestaurang som räknas som en av Las Palmas absolut bästa restauranger. Prova gärna dilamm och gödkalv. Utsökt. Adress: Paseo de las Canteras 2. Tel: +34-928 46 90 56

3. Restaurante Casa Montesdeoca. Ligger i ett palats från 1600-talet och bakom de mäktiga träportarna väntar en sällsam mat- och atmosfärupplevelse. Gå hit sent på kvällarna då spanjorerna dominerar. Adress: Calle Montesdeoca 10, Tel: +34-928-333466

4. Terraza Kopa. Stort och populärt diskotek som kanske har Las Palmas bästa drag på fredag och lördagar. Adress: Centro Comercial El Muelle (shoppingcenter vid hamnen)

5. Bonchinche Los Jamones. Klassisk, men cool tapasbar på Isleta. Förutom lufttorkad skinka finns kanarisk ost, oliver och avocado som serveras med barens specialkrydda. Adress: Calle Lujan Perez 62.