EXPRESSEN.SE

Warszawa - en stad att glassa i

Skotthål efter andra världskriget, Stalins kulturpalats och moderna hotellbarer.
En weekend i Warszawa är en vindlande resa.
30:e våningen - här är bästa stället att börja utforska Warszawa. Utsikten från Stalins kulturpalats är lika imponerande som byggnaden i sig. Mastodontbygget mitt i stan påminner om kommuniståren och är en sorts "Välkommen till öst"-hälsning för alla turister.
Kaféet högst upp är dock ingen svindlande upplevelse - det för snarare tankarna till ransoneringsåren. Så vi åker ner igen och fortsätter till paradgatan Nowy Swiat. Mittemot en modern kaffekedja hittar vi det anrika kaféet Blikle. Här är specialiteten ostkaka, en fluffig och lagom söt historia som kommer med jordgubbssås och utmärkt kaffe.

Kvarteren är ett måste

I Gamla stan är det första som möter oss en svensk. På en kolonn står kung Sigismund Vasa och blickar ner över Slottstorget. Det var han som gjorde Warszawa till huvudstad när han lämnade Krakow på 1500-talet och bosatte sig på Warszawas slott. Det byggdes upp från grunden efter att ha förstörts under andra världskriget, precis som hela Gamla stan. I dag är området med på Unescos världsarvslista och ett "måste", trots myllret av turister, gatumusikanter och restauranger med överpriser. Men stanna inte för länge - Warszawa är så mycket mer.

Kockarna står för showen

Missa till exempel inte Upprorets museum. Här får vi följa invånarnas kamp under och efter andra världskriget - och får bättre förståelse för dagens Warszawa.
På vägen ut träffar vi Kaj Malachowski, en lokalbo med fler kulturtips.
- Vill ni veta mer om stadens historia ska ni gå till Historiska museet i Gamla stan. Alla går till Slottet, men dit är det inte många som hittar.
- Något annat som jag verkligen rekommenderar är att gå på Kammaroperan. Publiken är ungefär lika stor som orkestern och det är en fantastisk upplevelse.
Samma kväll hamnar vi på en föreställning av ett helt annat slag, restaurangen U Kucharzy. De höga borden runt det öppna köket är lite som en läktare runt en scen. Vi tar plats på första parkett. Och får se kockarna själva servera soppan vi beställt, direkt ur grytan.
Det är inte Kammaroperan, men en fantastisk upplevelse - både för ögonen och gommen.

Vodkafabrik - kulturcentrum

Nästa dag tar vi spårvagn över floden, till stadsdelen Praga. Hit tog man sig tidigare på egen risk. I dag håller de slitna kvarteren på att förvandlas till Warszawas Brooklyn, med konstnärer som öppnar nya ateljéer, barer som lockar över folk från väst och en gammal vodkafabrik som blivit kulturcentrum.
En bit bort förbereds för en helt annan kultur: en ny arena som blir skådeplats när fotbolls-EM avgörs i Warszawa 2012.
Så är det i hela staden, det nya bredvid det gamla. Grå 70-talsarkitektur bredvid blänkande skyskrapor.
Sista kvällen tar vi hissen upp igen, till 40:e våningen och hotell Marriotts nya, mondäna panoramabar. Utsikten är minst lika häftig som från Kulturpalatset mittemot.
Det är bara två olika sidor av Warszawa.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY