ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Rio de Janeiro är mer än bara fest och bad
Jesusstatyn har röstats fram som ett av världens sju nya underverk
Vyn från Jesusstatyn är minst lika mäktig som statyn själv
Guilherme Junior jr åker helst till ett av Rios alla vattenfall i skogen för att svalka sig
Till berget Sockertoppen kan man åka linbana
Copacabana är stadsdelen som är berömd för sin fyra kilometer långa strand
Klipporna Arpoador är en populär plats för att se solen gå ner
Rio de Janeiro är mer än bara fest och bad. Upptäck en grönskande pärla.
Jesusstatyn har röstats fram som ett av världens sju nya underverk.
Vyn från Jesusstatyn är minst lika mäktig som statyn själv.
Fotograf:Kajsa Skarsgård
Guilherme Junior jr åker helst till ett av Rios alla vattenfall i skogen för att svalka sig.
Fotograf:Kajsa Skarsgård
Till berget Sockertoppen kan man åka linbana.
Copacabana är stadsdelen som är berömd för sin fyra kilometer långa strand.
Klipporna Arpoador är en populär plats för att se solen gå ner.
Fotograf:Ricardo De Mattos

Vandra i Rio - upptäck en urban regnskog

ANNONS:
Resfakta

Resa hit: TAM, Air France och Lufthansa är de största flygbolagen, men ingen har direktflyg. Priset är oftast 7 000- 12 000 kronor.

Bästa tiden: November till mars är brasiliansk högsäsong.

Restid: 15-25 timmar.

Tidsskillnad: Minus fyra timmar från svensk tid. Sommartid oktober-februari.

Språk: Portugisiska och engelska.

Valuta: En brasiliansk real är ungefär 3,45 kronor.

Prisnivå: Inte mycket lägre än i Sverige. Inför VM i Brasilien 2014 och OS 2016 väntas priserna fortsätta att öka.

Bra att veta: Säkerheten har ökat avsevärt de senaste åren men det är bäst att gå ut utan smycken och onödiga värdesaker, liksom att ta taxi efter skymningen.

Vaccinering: Polio och gula febern. I Rio finns febersjukdomen dengue och man ska därför skydda sig mot mygg.

Visum: Svenska medborgare som ska turista i max tre månader behöver inte ansöka om visum i förväg.

Läs mer: www.rioguiaoficial.com.br

Visa merVisa mindre
GUIDE

Bo bra:

1. Mar Ipanema

Ett hotell bara 100 meter från den populära stranden Ipanema och är inrett med modern design. Rummen har utsikt över staden, gångavstånd till H. Stern-museet och i närheten ligger även Playa de Leblon och Arpoador.

Pris: 2 200 kronor per natt.

Adress: www.maripanema.com

2. Copacabana Palace Hotel

Elegant fem-stjärnigt hotell precis vid Copacabana Beach med badrum i marmor och panoramautsikt över havet. Hotellet har ett spa och två gourmetrestauranger. På första plats på Tripadvisors lista på bästa hotell i Rio.

Pris: Cirka 4 500 kronor.

Adress: www.copacabanapalace.com

Äta gott:

3. Porçao

Ett besök på ett brasiliansk steakhouse, en churrascaria, är ett måste om du gillar kött. Välj rodízio så kommer servitören till bordet och skär upp grillat kött av den sort du önskar. Enda sättet att hindra servitören från att ständigt fylla på din tallrik, är att ta brickan du fått och vända dess röda sida upp. Populära rodízio-restaurangen Porçao är ett tryggt val.

Pris: cirka 370 kronor för en middag.

Adress: Rua Barão da Torre 218, Ipanema. www.porcao.com.br

4. Aprazível

Restaurangen ligger högt uppe i stadsdelen Santa Teresa. På den lummiga utegården med vy över staden finns kojor med findukade bord i träden.

Pris: Mellan 100-400 kronor.

Adress: Rua Aprazível 62, Santa Teresa. www.aprazivel.com.br

Uppleva mer:

5. Jesusstatyn

Ta Corcovadotåget genom regnskogen mot toppen på berget där den 40 meter höga Jesusstatyn står - ett av världens sju nya underverk.

Pris: 180 kronor.

Adress: Tåget går från Rua Cosme Velho 513. www.corcovado.com.

6. Ipanema

Det är den renaste och mest populära stranden i centrala Rio. Hyr ett parasoll och slå dig ner bland alla andra solälskande turister. Vattnet är ibland riktigt kallt och vågorna höga, men stranden är lika mycket en plats för umgänge som för bad.

Festa loss

7. Karnevalen

Karnevalsveckan som infaller 40 dagar innan påsk är ett turistmål i sig, men också en tid då priser skjuter i höjden och det vanliga livet i staden står stilla. I år arrangeras karnevalen mellan 9-12 februari.

Huvudarena: Sambódromo.

Shoppa smart:

Populära shoppinggator är Rua Visconde de Pirajá, Ipanema, och Avenida Ataulfo de Paiva, Leblon. Större gallerior finns, till exempel Shopping Leblon på Avenida Afrânio de Melo Franco.

Ta dig runt:

Taxi är det säkraste sättet att ta sig runt på. Det finns gula taxibilar och radiotaxi. De gula taxibilarna är billigare, men det är mycket svårt att hitta en chaufför som talar engelska. T-bana är det näst bästa färdmedlet, det är billigt, effektivt och luftkonditionerat.

Visa merVisa mindre
3 andra pärlor i och runt Rio

1. Arpoador

Varje kväll samlas människor på klipporna Arpoador för att se solen gå ner i havet vid bergen Dois Irmãos. Det finns ingen anledning att inte göra som alla andra för det är en show som är ständigt föränderlig men alltid lika storartad. Som sig bör slutar showen med applåder från publiken.

2. Copacabana

En tätbefolkad och levande stadsdel som är berömd för sin fyra kilometer långa strand. På strandboulevarden Avenida Atlantica flockas människor som solar, badar, joggar, spelar fotboll och flirtar. Här ligger hotellen på rad och mitt bland dessa tar lyxiga tjugotalshotellet Copacabana Palace plats.

3. Sockertoppen

Till berget Sockertoppen, som just är format som en sockertopp, kan man åka med en linbana. Linbanan börjar i Praia Vermelha, med mellanlandning på Morro da Urca. Sockertoppen erbjuder en strålande utsikt över Rio de Janeiro. Promenerar du ner så kan du njuta av den atlantiska regnskogen också.

Visa merVisa mindre
Läs mer om Brasilien

Häftigt strandliv, en världsberömd karneval och ett av världens nya

underverk. Detta är kanske Rio de Janeiro mest känt för. Men för dig som vill mer än bara dansa och bada kan också vandra - i jordens största,

urbana regnskog. Planera för en tvådagars upptäcktsfärd, eller gör bara en snabbvisit i grönskan som ger svalka åt hela staden.

Det är lördag, en varm men molnig dag i den brasilianska högsommaren. I stan pågår förberedelser inför karnevalen, men många Riofamiljer packar hellre en matsäck för att göra en utflykt till den 40 kvadratkilometer stora nationalparken Tijuca.

Eftersom de skogsbeklädda bergen skjuter upp som en kil mellan stadens södra och norra delar är det aldrig långt till naturen i Rio. Från de populära stränderna Copacabana och Ipanema är nationalparkens närmaste turistmål Vista Chinesa.

Det är en paviljong och utsiktsplats där familjer och vänner stannar till för att ha picknick och fota varandra med skogen och Rio som bakgrund. En av dem som är här i dag är Irena Pribová från Tjeckien.

- Utflykten hit var ingenting vi hade planerat, men det är inte en tillräckligt solig dag för att ligga på stranden, säger hon på svenska eftersom hon tidigare har bott i Vänersborg och i Örebro.

"Här finns lugnet"

De flesta Riobor kör till Vista Chinesa i egna bilar, men för en promenadglad svensk skulle det vara att missa halva föreställningen. Regnskogen längs med vägen är tät, liksom dofterna från fuktiga löv och multnande frukter. Det är värt att stanna upp för att trassla ut den gröna massan i synfältet och verkligen se den rika floran.

Hela nationalparken är atlantisk regnskog, men har också inplanterade växtarter. I mitten av 1800-talet var en stor del av skogen skövlad för kaffeodlingar och kejsaren Pedro II av Brasilien beordrade då en återplantering av området.

Medan floran har återhämtat sig är djurlivet fortfarande begränsat. Ändå är det inte ovanligt att stöta på apor och näsbjörnar.

På väg till Vista Chinesa passar många besökare på att ta en avstickare till vattenfallet Chuveiro. En uppmärkt stig visar vägen, och där rötter och stenar inte ger stöd till klättringen finns kedjor att hålla sig i. Vattenfallet är litet men ger en uppfriskande dusch och bassängen nedanför är plaskvänlig för både barn och vuxna.

Riobon Guilherme Junior Jr har just badat och sitter och torkar på en sten i solen.

- Jag tycker bättre om att åka hit än till stranden. Där är det så mycket folk. Här finns lugnet och den vackra naturen, säger han.

En av många oaser

Det här är verkligen något helt annat än det Rio är mest känt för - karnevalen. Den börjar alltid på lördagen 40 dagar före påsk och avslutas på fettisdagen. I år infaller den mellan 9 och 12 februari. Då följer hundratusentals Riobor och turister de stora paraderna i den gigantiska Sambódromo som rymmer 90 000 åskådare.

Den som inte har biljett dansar och festar på gatorna. Förra året deltog fem miljoner i karnevalens många gatufester och det kan pågå 300 partyn samtidigt. Inte konstigt om några flyr upp i bergen i stället.

Personer kommer och går vid Chuveiro. Medan några fortsätter att klättra uppåt i skogen mot flera vattenfall, tar andra ett snabbdopp och går sedan tillbaka ut genom nationalparken.

Bara någon kilometer bortom utgången ligger Rios botaniska trädgård. Där har platsens naturliga växtlighet strukturerats upp och floran finns namngiven på skyltar.

Totalt har den botaniska trädgården närmare 9 000 växtarter från Brasilien och världen. Bland promenadstigar och vattenkällor finns tematiska trädgårdar för alla smaker: en kolibriträdgård, en biblisk, en mexikansk, en japansk, en rosenträdgård och en trädgård för sinnena.

Rios botaniska trädgård är en av landets största turistattraktioner, ändå ligger det ett lugn över parken.

Det är helt enkelt ännu en av storstaden Rios många gröna oaser.

 

 

Text av: Kajsa Skarsgård

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar:
Rio de Janeiro är mer än bara fest och bad
Jesusstatyn har röstats fram som ett av världens sju nya underverk
Vyn från Jesusstatyn är minst lika mäktig som statyn själv
Guilherme Junior jr åker helst till ett av Rios alla vattenfall i skogen för att svalka sig
Till berget Sockertoppen kan man åka linbana
Copacabana är stadsdelen som är berömd för sin fyra kilometer långa strand
Klipporna Arpoador är en populär plats för att se solen gå ner
Rio de Janeiro är mer än bara fest och bad. Upptäck en grönskande pärla.
Jesusstatyn har röstats fram som ett av världens sju nya underverk.
Vyn från Jesusstatyn är minst lika mäktig som statyn själv.
Fotograf:Kajsa Skarsgård
Guilherme Junior jr åker helst till ett av Rios alla vattenfall i skogen för att svalka sig.
Fotograf:Kajsa Skarsgård
Till berget Sockertoppen kan man åka linbana.
Copacabana är stadsdelen som är berömd för sin fyra kilometer långa strand.
Klipporna Arpoador är en populär plats för att se solen gå ner.
Fotograf:Ricardo De Mattos