EXPRESSEN.SE
GARDASJÖN. På Hotell Eden i Sirmione bor du intill vattnet. Njut av urmysiga bryggor och sköna solstolar.

GARDASJÖN. På Hotell Eden i Sirmione bor du intill vattnet. Njut av urmysiga bryggor och sköna solstolar.

Foto: Cornelia Nordström

Visa i helskärm
1/1

Utflykter och god mat runt Gardasjön

Bo

Hotell Eden och Flaminia, Sirmione. Vi bodde inte här, men de urmysiga bryggorna med solstolar och badstege utanför dörren övertygade oss om att här är rätt ställe att bo i Sirmione. Dubbelrum cirka 1 400 kronor på båda hotellen.

Äta

La Bella Venezia, Garda
Liten krog med några bord på gatan och några fler i ett litet valv. Både italienare och turister trivs när vi är här. Mycket fisk på menyn. Huvudrätter cirka åtta till 15 euro.
Il Grifone, Sirmione
Trevlig restaurang bredvid borgen Rocca Scaligera, där uteserveringen med utsikt mot vattnet skuggas av vinrankor. Mycket fisk och skaldjur. Huvudrätter 15 euro och uppåt.

Insidertipset

Anne Biza är destinationschef, Gardasjön. Började jobba som reseledare här för drygt 30 år sedan. Läs hennes bästa tips:
Piccolo.
Hotell med bra restaurang i Garda. Hotellet har fler bord än rum och mycket god mat.
Calvins Bar.
Pianobar som ibland har levande musik, men inte disko. Ligger nära torget i Garda.
Malcesine.
Ta linbanan upp på Monte Baldo. Byt på halva vägen. De sista 1 000 meterna åker man i snurrande linbanegondoler. Det tar 30 minuter upp till 1 760 meter över havet. Där finns promenadstigar och ett litet värdshus. Boka i förväg om du vill sova över! Man äter, dricker och solar i solstolar och kan sedan gå, cykla eller ta linbanan ner igen.
Gardaland.
Temapark med bland annat dinosauriepark. Populärt bland barnfamiljer.
* Det finns gott om cykel- och promenadvägar runt Gardasjön. Ta en cykeltur upp i landskapet.
* Från Bardolino finns olivoljeprovsmakningsvandringar där man går på egen hand mellan olika olivodlare.

Njut en Bellini i Venedig

Är du i Venedig för första gången börjar du med att ta vaporetton (båtbussen) till Rialto Mercato. Promenera förbi fisk- och grönsaksmarknaden till Rialtobron och sedan vidare till Markusplatsen. Där besöker du Markuskyrkan och avslutar kanske besöket med en Bellinidrink på Hemingways gamla stamhak Harrys bar.
Den som varit i Venedig tidigare och vill se något nytt promenerar kanske hellre till stadsdelen Cannaregio alldeles bredvid stationen. Vik av från huvudgatan upp mot Fondamenta de la Sensa och hamna i venetianernas egen stad, nästan fri från turister. Ät lunch på någon lokal restaurang, garanterat mer prisvärd än längs stråket Rialto–Markusplatsen. Ta sedan vaporetton till Salute och besök det nya museet för modern konst, Punta della Dogana, eller det lite äldre Peggy Guggenheim Collection.
Åka dit: Den som rest med tågcharter till Garda kan utnyttja sitt Interrailkort till en dagsutflykt med tåg. De snabbaste tågen Verona–Venedig går på 71 minuter.

Shoppa i Milano

Ta tunnelbanan till Piazza del Duomo och kika in i lyxbutikerna i Galleria Vittorio Emanuele II, en av världens äldsta shoppinggallerior, byggd 1865–1877. Här har inte många råd att shoppa, men det är en vacker byggnad. Missa inte de stora mosaikerna högt uppe under taket i mitten.
Milanos katedral är den fjärde största i världen. Få en handfast känsla av det genom att gå upp på taket. Där uppe kan man studera katedralens rikt utsmyckade torn och strävbågar på riktigt nära håll.
Åka dit: Tåg Verona–Milano går på cirka en och en halv timme.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY