EXPRESSEN.SE
På den lilla ön El Hierro finns naturupplevelser i världsklass men också charm i form av byn La Restinga.

På den lilla ön El Hierro finns naturupplevelser i världsklass men också charm i form av byn La Restinga.

Foto: Binge Eliasson

Högt ovanför molnen. En magisk stund på Gran Canaria.

Högt ovanför molnen. En magisk stund på Gran Canaria.

Foto: Oliver Hoffmann

De spöklikna dimmolnen gör ibland att stigarna är svåra att se.

De spöklikna dimmolnen gör ibland att stigarna är svåra att se.

Foto: Binge Eliasson

På Casa Isaítas serveras läcker mat lagad av lokala produkter.

På Casa Isaítas serveras läcker mat lagad av lokala produkter.

Fuerteventuras förra huvudstad Betancuria ligger i en dalgång som en gång i tiden skyddade mot attacker. I dag är det en desto lugnare plats men dess historia<br>kan studeras i stadens museum.

Fuerteventuras förra huvudstad Betancuria ligger i en dalgång som en gång i tiden skyddade mot attacker. I dag är det en desto lugnare plats men dess historia
kan studeras i stadens museum.

Vulkanlandskapet Timanfaya inspirerar filmskapare.

Vulkanlandskapet Timanfaya inspirerar filmskapare.

La Laguna finns med på Unescos världsarvslista.

La Laguna finns med på Unescos världsarvslista.

Foto: Raul Garcia Garcia

Festa i ett moln av vitt damm på Fiesta de los Indianos.

Festa i ett moln av vitt damm på Fiesta de los Indianos.

Foto: Binge Eliasson

Visa i helskärm
1/1

Upplev Kanarieöarnas sju hemliga pärlor

Minnesvärda upplevelser och en natur som fascinerat botaniker från hela världen. Bortom massturismen kan du upptäcka nya sidor av Kanarieöarna. Här är sju pärlor.

1. La Gomera

Trolsk urskog

Ett besök på Teneriffas grannö La Gomera är inget för partylejon och strandsamlare. Hit kommer man för att njuta av tystnaden, den fantastiska naturen och regnskogarna på öns mitt. Det är där nationalparken Garajonay breder ut sig över bergstoppar och raviner.

De knotiga mossbelupna trädstammarna sveps ofta in av spöklika dimmoln som försvinner lika fort som de dyker upp. Tystnaden ackompanjeras av enstaka fågelkvitter och lämnar en suggestiv och behagligt tidlös känsla. Utöver lagerträd växer det drygt två dussin andra lövträd där. Fläder, järnek och cedrar är några arter. Man har funnit 450 blommande växter i nationalparken, av dessa växer 34 bara på La Gomera och åtta återfinns i Garajonay.

Vandra i national­parken Garajonay. Lederna är många och av olika svårighetsgrad, den fukt­drypande växtligheten gör att lederna inte alltid är synliga vilket gör vandringen extra spännande.

 

2. Fuerteventura

Piratskyddad stad

Den äldsta av öarna kännetecknas av milsvida stränder, sanddyner och vågor som lockar hit surfare. Inlandet domineras av ett kargt lavalandskap med slätter och berg. Här finns också horder av getter vars mjölk man gör den fantastiskt goda osten ­Majorero av.

I den förra huvudstaden Betancuria råder geniun kanarisk atmosfär. Staden, som grundades 1404, ligger i en dalgång som effektivt döljs av bergskammar vilket ansågs skydda mot piratattacker. Trots det undangömda läget skövlades staden av pirater i slutet av 1500-talet. Öns mångåriga historia kan studeras på stadens museer. Mitt emot katedralen Santa Maria ligger Casa Santa Maria, ett slags kultur­center vars restaurang och trädgård lockar öns matälskare till staden och det fina 1700-talshuset i typisk kanarisk stil.

www.casasantamaria.net

www.casaisaitas.com

Det charmiga lanthotellet och restaurangen Casa Isaítas i byn Pájara, söder om Betancuria, serverar omsorgsfullt lagad mat av lokala säsongsprodukter.

 

3. El Hierro

Världens minsta hotell

Den västligaste och minsta Kanarieön saknar massturism och är ett paradis för alla som söker mäktiga naturupplevelser. Storleken gör det lätt att upptäcka öns olika sidor. Här stoltserar man med dykning i världsklass och internationella fototävlingar under vatten.

Hotellet Punta Grande, en gammal tullstation med fyra rum och en restaurang, har funnits med i Guinness rekordbok som världens minsta hotell. I hotellets restaurang är väggarna täckta med gamla skeppsklockor.

För dykare och sport­fiskare är den charmiga byn La Restinga vida känd. Före höstens vulkan­utbrott i havet utanför sydspetsen hade man fri sikt på 100 meter och en stor variation fiskar. Vulkanen har lugnat ner sig och man hoppas på att undervattenslivet ska återhämta sig.

Öns sömniga huvudstad Valverde bjuder på en överraskning i krogen La Mirada Profunda. Den drivs av ett matälskande par som inte lämnar något åt slumpen, alla råvaror väljs omsorgsfullt ut från ön och havets skafferi.

 

4. Gran Canaria

Tallskog med utsikt

Den totala motsatsen till södra kustens turiststäder och överfyllda stränder hittar du i bergsmassivet och tallskogen Tamadaba på nordvästra ön. Pinjeskogen är öns sista och den är i princip orörd, undantaget de rastplatser man har byggt för naturälskande öbor. Området har flera vandringsleder, från korta och lätta till timslånga och mer krävande.

Mellan tallstammarna blickar man ut över tusen meter höga berg och klippformationer ner mot kustens vita byar och vågorna som bryter mot klipporna. Känslan av att befinna sig högt ovanför molnen är magisk. Det är även utsikten över horisonten och Teides snöklädda topp på grannön Teneriffa. Dagen avrundas storstilat med en magiskt vacker solnedgång bakom Teides toppiga silhuett.

 

5. Lanzarote

Suggestivt månlandskap

Grekiska prinsessan Alexia med make och den spanska kunga­familjen är bara några celebriteter som har fascinerats av Lanzarote. Vulkanlandskapet har varit platsen för flera filminspelningar, bland andra Pedro Almodovars "Brustna omfamningar" från 2009.

Spanska författaren Alberto Vázquez Figueroa har sagt att det är på Lanzarote han finner friden. Hans favoritplats är det suggestiva vulkanlandskapet Timanfayas kratrar och slätter. Under solens strålar förvandlas de till en fantastisk färgexplosion av svart, rött, ockrafärgat, blått och grönt. Trots att det senaste vulkanutbrottet var 1824 glöder det fortfarande så pass mycket att man på restaurangen El Diablo använder sig av vulkanens hetta när man grillar maten.

Upplev Lanzarote bortom turist­orterna på det charmiga pensionatet­ Caserío de Mozaga i byn San ­Bartolomé öster om Timanfaya.

www.caseriodemozaga.com

 

6.Teneriffa

Kanariskt gourmetkök

Universitetsstaden La Laguna är Teneriffas näst största stad och ett av Unescos världsarv. Inte förvånande med tanke på de historiska kvarteren med arkitektoniska skapelser från 1600- och 1700-talen. I ett av de vackra gamla 1700-talshusen huserar sedan i höstas en av stjärnorna på den kanariska gourmethimlen: Jacobo Llarena med sin krog El Escaramujo. Spanske Michelin-kocken Salvador Gallegos lärjunge lockar stadens finsmakare med en internationell och kanarisk meny, där det mesta lagas på lokala råvaror noggrant utvalda hos de bästa leverantörerna och vinbodegorna. En mysig prunkande trädgård hör till, liksom en bar. Det är bäst att boka bord. El Escaramujo har blivit omåttligt populär efter fina recensioner i press.

 

7. Karnevalsveckorna

Här finns världens näst största karneval

Att delta i någon av karnevalerna på Kanarieöarna gör din resa extra minnesvärd. Santa Cruz på Teneriffa anses vara världens näst största karneval med påkostade shower och direktsända tv-inslag. Karnevalen i Las Palmas på Gran Canaria är också stor men inte lika påkostad utan mer folklig. Utöver en traditionell karnevalsdrottning väljer man också en dragqueen.

Fiesta de los Indianos - en glädjefylld folkfest i ett moln av vitt damm - är ett inslag under karnevalsveckorna och den firas extra mycket på La Palma där den har sitt ursprung. Människor bär vita kläder, panamahattar, fågelburar, cigarrlådor och kastar talk på varandra medan de gungar fram i salsatakt till toner från gatuorkestrar och allsång. Fenomenet lär ha börjat på 1800-talet när man häcklade öbor som emigrerat till Kuba och Venezuela.

Firande och tidpunkter skiljer sig mellan öarna och olika år. Årets karnevalsveckor pågår 25 januari till 18 mars.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY