EXPRESSEN.SE
GÅ PÅ VATTEN I GÜMÜSLÜK? Eller snarare på en bro som ligger under ytan.

GÅ PÅ VATTEN I GÜMÜSLÜK? Eller snarare på en bro som ligger under ytan.

Foto: Tommy Pedersen

Visa i helskärm
1/1

Ta en tur runt Bodrum

Diskreta kändistillhåll och gapiga pubgator. Bodrumhalvön har något för de flesta.
Var man än bor har man aldrig längre än några kilometer till nästa strand så följ med på en sväng runt hela halvön.

1. Turgutreis har allt för turisten

Turgutreis. Bodrumhalvöns näst största turistort med många stora charterhotell. Stranden är lång med bra sand och kantad av palmer och träd. Ganska stor marina och gott om småöar utanför att segla till. Längre ut ligger grekiska Kalymnos. Fint västerläge med vackra solnedgångar som gärna avnjuts från någon av de många serveringarna med terrass en trappa upp.
Längs strandpromenaden och längre upp i stan finns det sedvanliga utbudet av butiker och restauranger plus såväl moské som McDonald's.
Avstånd till Bodrum stad: 20 kilometer.

2. Citronodling blev semesterort

Gümbet. För inte många år sedan fanns bara citrusodlingar här. Nu är Gümbet snart ikapp Bodrum i storlek. Hotellen, restaurangerna, klubbarna och butikerna är många, men man hittar ingen ursprunglig äldre bebyggelse.
Gümbet är hopvuxet med Bodrum stad och har en mycket finare strand, så den som vill bada i havet bor hellre här. Det är ingen brist på klubbar och pubar med företrädesvis brittiska gäster, men de verkliga partajarna tillbringar hellre kvällen i Bodrum.
Avstånd till Bodrum stad: 3 kilometer.

3. Härlig strand i Camel Beach

Kargi/Camel Beach. Härlig lång och bred strand med finkornig sand. Barnvänligt och långgrunt. Badbåtar från Bodrum lägger till vid långa träbryggor. Lummigt och lantligt med tuppar som gal. Ingen strandpromenad utan här får man gå i sanden mellan de få serveringar som finns. Här brukar det finnas kameler att rida på, därav det engelska namnet på stranden som egentligen heter Kargi.
Avstånd till Bodrum stad: 14 kilometer.

4. Fiskeby med all inclusive-hotell

Torba. Liten fiskeby som tyvärr ockuperas av den stora all inclusive-resorten Voyage som lagt beslag på den bättre delen av stranden. Boende på resorten har tillgång till solbäddar, långa bryggor, krogar och aktiviteter, men vi andra blir diskret stoppade av vitklädda män så snart vi lämnar den smala strandpromenaden som går genom området. De som inte bor på Voyage samsas på mindre stränder bredvid. Där finns flera mindre hotell, restauranger och butiker.
Avstånd till Bodrum stad: 8 kilometer.

5. Partystad med jättedisko

Bodrum stad. Stad med antika anor (Mausollos mausoleum, i dag raserat) som vuxit från tillhåll för fiskare, arkeologer och artister till partyort för såväl Istanbulbor som charterresenärer.
Samtidigt är Bodrum en levande stad med drygt 30 000 invånare som äter och roar sig på ungefär samma ställen som turisterna. Den korta och steniga stranden är inget att skriva hem om, men i gruset står restaurangbord och lounge­soffor och väntar på kvällens fest. Medelhavets största utomhusdisko Halikarnas rymmer 5 000 besökare.
Bakom stranden och marinan ligger "riktiga Bodrum" med gränder och bostadshus.

6. Jetset-folkets favoritställen

Göltürkbükü. Egentligen två byar - Türkbükü och Gölköy. Framför allt Türkbükü är det turkiska innefolkets hemmaarena. Det är svårt att tro om man kommer hit i början av säsongen, för båda byarnas stränder är små och steniga. Butiker och restauranger utstrålar inte heller rikedom - förrän man kollar in priserna. Det är bara de stora lyxjakterna som ligger ankrade i bukten som skvallrar om att här finns pengar.
Maki hotell längst norrut på Türkbüküs strand lär vara kändistillhållet nummer ett.
Avstånd till Bodrum stad: 20 kilometer.

7. Mysig småstad med genuin charm

Yalikavak. Trivsam mindre stad där turister och lokalbor samsas om gator och serveringar. Tidigare var Yalikavak känd för sina svampdykare, men nu har turismen tagit över. Bakom stranden nära marinan ligger ett litet gågateområde med skuggande träd och backgammonspelande äldre män utanför kaféerna. Vi testar Yalikavaks berömda köfte (köttbullar) på Kavakli Köfteci. Lunchen går på 50 kronor och smakar utmärkt.
Lång trädkantad strand som fortsätter ut norr om byn.
Avstånd till Bodrum stad: 8 kilometer.

8. Fiskeby som behållt sina traditioner

Gümüslük. Fiskeby som fredats från nybebyggelse, vilket innebär att de små vita husen med rangliga balkonger fortfarande kantar fiskekajen. Här har av tradition många hantverkare och artister samlats och det finns en permanent hantverksmarknad.
Stranden är inte stor, men fullt badbar. En antik stenlagd gata har glidit ner en halvmeter under vattnet och leder ut till en liten ö där utgrävningar av den antika staden Myndos pågår.
Byggnadsförbudet sträcker sig inte till kullarna runtomkring där nybyggda semesterhus ligger på sluttningarna. En av semesterbyarna är ritad av svenskarna Gert Wingårdh och Thomas Sandell och har lockat till sig svenska köpare.
Avstånd till Bodrum stad: 21 kilometer.

9. Litet och lugnt utanför staden

Bitez. Lugn mindre badort med liten moské vid strandpromenaden. Stranden är lång men smal med ganska grov sand eller grus. Det första intrycket är att Bitez är lite elegantare än Gümbet med härliga hammockar, hängmattor och kuddar i glada färger utanför hotellet Okaliptus. Gågata längs stranden med butiker och restauranger, fristående eller tillhörande hotell.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY