EXPRESSEN.SE
De danska smörrebröden är en härlig skapelse, med en skiva grovt bröd som grund och sedan lager av godsaker ovanpå.

De danska smörrebröden är en härlig skapelse, med en skiva grovt bröd som grund och sedan lager av godsaker ovanpå.

Foto: Marko Wramén

Visa i helskärm
1/1

Smörrebrödskartan över Köpenhamn

KÖPENHAMN, DANMARK. De danska smörrebröden är en härlig skapelse, med en skiva grovt bröd som grund och sedan lager av godsaker ovanpå. Traditionellt äter man smörrebröd till lunch, gärna med en öl och en snaps till. Här är din guide till Köpenhamns bästa smörrebrödsställen.

Café Halvvejen

Café Halvvejen är ett gemytligt litet ställe en halvtrappa ner, inte så långt från Det Runde Torn. Man serverar allehanda olika traditionella rätter, där tre ospecifierade smörrebröd ”3 x Håndmad” för 67 svenska kronor är ett fynd. Tänk på att köket bara är öppet 12–15.
www.cafehalvvejen.dk
Krystalgade 11

Hvide Lam

Smörrebröd, en öl och live jazz är en utmärkt kombination, speciellt på Hvide Lam, som öppnade 1807. Här handlar det framförallt om håndmader, de små smörrebröden, som man kan köpa en i taget för 30 kronor eller tre för 83. När vädret tillåter har man uteservering på myllrande Kultorvet – perfekt för att spana på folk.
Kultorvet 5

Winds Frokost Restaurant

Winds har en stor smörrebrödsmeny och serverar också flera olika flerrättersmenyer med traditionell mat, så kallade anretninger. Lunchrestaurang som är öppen 11–16.30 mån–lör. Inredningen är förfärligt trist, men läget är bra och det är inget fel på maten.
www.windsfrokostrestaurant.dk
Skindergade 36

The Royal Café

Det här är ett modernare och lite hippare ställe som har sin egen take på smörrebröd. Man kallar den för smushis (en blandning av smörrebörd och sushi), små konstfullt tillagade och serverade godbitar. På söndagar serverar man brunch, och den vackra lokalen fungerar också som kafé. Man har en egen uteservering på innergården.
www.theroyalcafe.dk
Amagertorv 6

Christianshavn

Vi får inte glömma de danska wienerbröden när vi pratar mat. Det här är ett av stans mest populära konditorier. Köp ett par smaskiga wienerbröd och sätt dig ute i solen på kajkanten till Christianshavns vackra kanal.
www.lagkagehuset.dk
Torvegade 45

Restaurant Puk

En trevlig restaurang med god mat och en fin uteservering vid det lilla torget Vandkunsten. På vintern sitter man inne en halvtrappa ner. Bland favoriterna finns lunchspecialen ”Puks Platte” som bjuder på sill, fiskfilé med remouladsås, hemlagad varm leverpastej med bacon och rödbetor samt dansk fläskesteg med rödkål och tillbehör. Dessutom en bit ost som dessert. Det kostar 220 kronor.
www.restaurantpuk.dk
Vandkunsten 8

Restaurant Ida Davidsen

I fem generationer har familjen Davidsen serverat hemgjorda smörrebröd till hög som låg. Det här är definitivt finvarianten av smörrebröd, och det kostar därefter. Men menyn är omfattande och kvaliteten hög. Varje smörrebröd är ett litet konstverk, och många av dem är skapade för olika berömda personligheter. Sist jag var där hade Roger Moore nyligen varit gäst och fått sin egen kreation. Köket stänger klockan 16 och restaurangen en timme senare.
www.idadavidsen.dk
Store Kongensgade 70

Café Sorgenfri

Ett klassiskt ställe i en mörk men trevlig lokal en halv trappa ner med små tavlor på väggarna och träbjälkar i taket. Tack vare det centrala läget nära Strøget hör du både svenska och norska bland gästerna, men den goda maten lockar också danskar hit. Du kan beställa smörrebröd, där ett räcker fint som lunch, men också till exempel en silltallrik med tre olika sorter, eller en ”platte” med sju rätter. Har öppet alla dagar, och måndag-lördag till elva på kvällen (men köket stänger 20.45).
www.cafesorgenfri.dk
Brolæggerstræde 8

Cafe Rabes Have

Rabes Have är ett av de äldsta värdshusen i Köpenhamn och fick sitt kungliga utskänkningstillstånd på 1600-talet. Det här var en gång Cornelis Vreeswijks favorithak i Köpenhamn. Man renoverade 2005, och är nu en bra traditionell dansk lunchrestaurang, men med fortfarande går det att ta en bajer. Hit hittar mestadels danskar, som värdesätter den goda maten, och den lilla trädgården på baksidan som är öppen på sommaren. Stängt måndag– tisdag, annars är köket öppet till klockan 16 och baren till 20.
Langebrogade 8

Café Fremtiden

Ett klassiskt sjömanshak från 1853, men med stil, och med en rik historia. I den lilla gemytliga matsalen huserade i många år redaktionen för herrtidningen Rapport. De hade förvisso en riktig redaktion i porten bredvid, men föredrog att jobba vid kaféborden, med pilsner nära till hands. I dag är stämningen kvar men publiken en annan – turister från kryssningsfartygen blandas upp med advokater och diplomater från de närliggande kontoren. Smörrebrödsmenyn är omfattande och erbjuder många möjligheter för den lunchhungrige. Öppet måndag–lördag 10–18.
www.cafefremtiden.dk
Sankt Annæ Plads 22

Faerge cafeen

En gammal krog på en hörna i vackra Christianshavn, med utsikt över en kanal från sin soliga uteservering. Ett bra ställe att äta en spätta med remouladsås, lyssnandes på vindens sus i segelbåtarnas master.
Strandgade 50

Café Petersborg

Gammal restaurang med anor från 1700-talet som serverar god men ganska dyr mat. Här har man också frokostplatte (lunchmenyer) med sju rätter), en för 125 danska och en för 145. Flera stora rum inredda i gammal stil lockar många danskar, men också turister på väg till eller från Frihetsmuseet och den Lille havfrue.
Bredgade 76
www.cafe-petersborg.dk

Teglkroen

Ärevördiga Teglkroen ligger i slutet av Teglgårdsstræde, ett område som förr kallades Pisserenden men som nu vimlar av kaféer och hippa butiker. Här har man serverat öl och rejäl dansk mat sedan 1936 i enkel men gemytlig miljö. De panerade fiskfiléerna är till exempel utsökta och mycket prisvärda, precis som hakkebøfen. På söndagar serverar man en buffé för 98 danska kronor.
Teglgårdsstræde 17

 


Här hittar du mer och aktuell läsning om Köpenhamn!

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY