EXPRESSEN.SE
<span>Världens tredje största korallrev löper längs The Keys.<span> </span></span>

Världens tredje största korallrev löper längs The Keys. 

Foto: Marko Wramén

<span>Palmerna ger ett exotiskt intryck.</span>

Palmerna ger ett exotiskt intryck.

Foto: Marko Wramén

<span>På Hogfish Grill &amp; Bar får du underbart god fick och läckra skaldjur.</span>

På Hogfish Grill & Bar får du underbart god fick och läckra skaldjur.

Foto: Marko Wramén

<span>Ta en sväng på Seven Mile Bridge.</span>

Ta en sväng på Seven Mile Bridge.

Foto: Marko Wramén

Visa i helskärm
1/1

Tolv guldkorn att njuta av på turen i Key West

Längst ner i sydligaste USA ligger en ö som inte är lik något annat i Nordamerika. Här samlas soldyrkare, hippies, konstnärer, gays och andra som inte känner sig riktigt hemma i detta annars så konservativa land. Vi talar om Key West, USA:s karibiska cocktail-under-palmerna-semester-ö.

 

Text och foto: Marko T Wramén

1. Not Your Average Hotel

Checka in på detta nya och roliga hotell, med två svenska bröder som ägare. Bra men ändå lugnt läge nära hamnen och ett härligt lummigt badområde med palmer, fem olika pooler och bubbelbad och solterrasser på flera våningar. Rummen är speciella – är kan man enkelt göra om ett dubbelrum till att rymma upp till sex vuxna, perfekt om man reser ett gäng kompisar. Är man flera som delar rum på detta sätt så blir priset också mycket rimligt – boende i Key West är annars dyrt. Minimiålder 18 år.

Dubbelrum från cirka 1 150 kronor med frukost, är man sex personer kostar det 1 600 kronor.

Adress: 420 Margaret Street, www.nyahotels.com

 

2. Cykel är bäst

Key West är en liten ö och nästan allt du vill göra nås enklast med cykel. Så låna en cykel på hotellet och rulla runt. Prova gärna gatorna ett par kvarter in på båda sidor om huvudgatan Duval Street, här är det lite lugnare. Arkitekturen är ytterst charmerande – stora trävillor med snickarglädje, verandor och klara färger. Och överallt dessa sexiga palmer! Se bara till att låsa fast cykeln i en stolpe när du går in någonstans.

 

3. Åk på snorklingsutflykt

Världens tredje största korallrev löper längs The Keys. Här finns vackra fjäderkoraller och massor med färgglada fiskar av alla sorter. Pastellfärgade papegojfiskar, muskulöst blänkande taggmakrillar (som ser ut som tonfiskar), coola barracudor och lustiga koffertfiskar, gula med prickar på. Det finns en lång rad arrangörer av snorkelutflykter. Vi åkte med Fury Water Adventures som har en stor, stabil katamaran som snabbt tar dig ut till reven. Mask, snorkel, simfenor och flythjälpmedel ingår i priset på cirka 380 kronor (43 USD), precis som fri dricka. Men är du frusen kan du behöva hyra en våtdräkt för 85 kronor.

Läs mer: www.furycat.com

LÄS OCKSÅ: Sju sköna skäl att älska Florida


4 Besök Hemingways hus

Det finns många tjusiga villor i Key West. En av de flottaste byggdes 1851 av Asa Tift som gjorde sig en förmögenhet på att bärga vrakgods i Key Wests farliga farvatten. Legendariska författaren Ernest Hemingway, ofta kallad Papa, köpte huset 1931. I dag är det ett vackert museum med fria, guidade turer som både berättar om Papas utsvävande liv och om huset i sig. Överallt vimlar det av katter, i dag bor närmare 50 katter på tomten, många av dem sextåiga släktingar till en katt som Hemingway en gång fick av en sjökapten.

Inträde: 13 dollar - cirka 115 kronor.

Adress: 907 Whitehead Street, www.hemingwayhome.com

 

5. Sjunkna skatter och vrak

Det fanns en tid när Key West var den rikaste staden i USA, sin litenhet och isolering till trots. Key West-borna gjorde sig förmögenheter på att bärga skatter och olika fraktgods från alla fartyg som gick under när de seglade på de förrädiska korallreven i området. Dykare hittade vraken från stormdrabbade spanska fartyg, fullastade med silver och guld från kolonierna i Sydamerika. Men mycket var mindre glamourösa laster av bomull, tobak, tyger och byggmaterial som inbringade stora summor till bärgarna.

I Key West finns två museer som berättar om vraken, skatterna och vrakbärgarna. Key West Shipwreck Museum är byggt som en attraktion med värdar som i dramatiserad form berättar historian. Spexigt, men det fungerar, och museet är vackert. Mel Fisher är en legendarisk skattsökare som ägnade hela sitt liv till att leta efter sjunkna, spanska skepp – och med stor framgång. Hans museum Mel Fisher Maritime Museum är fullt av dessa skatter och lite mer traditionellt i sin utformning.

Key West Shipwreck Museum: 1 Whitehead Street, www.keywestshipwreck.com

Mel Fisher Maritime Museum: 200 Greene Street, www.melfisher.org

 

6. Vamos a la Playa!

Det är varmt i Key West och då blir man badsugen. Största stranden ligger i ett naturreservat vid Fort Zachary Taylor. Här finns en fin om än lite stenig strand och framför allt skuggande träd att svalka sig under.

Vill du ha mjukare sand cyklar du till södra änden av Duval Street, där lilla men charmiga South Beach breder ut sig. Några fina palmer bidrar med exotism men här finns inte mycket till skugga om du inte sätter dig i baren som tillhör hotellet vid sidan om. Vattnet ligger ofta kring 20 grader men går upp och ner med strömmar och vind.

LÄS OCKSÅ: Sju heta tips i vilda, vackra Key West


7. Lunch på Andy’s Cabana eller Hogfish

När det börjar kurra i magen är det fint att sätta sig på Andy’s Cabanas skuggiga gård och beställa sallad med kanonfin grillad mahi mahi-fisk. Burgarna är också fina. Mittemot ligger alltid knökfulla turisthaket Blue Heaven – så hittar du lättare.

Har du tillgång till bil eller är beredd att ta taxi så ta dig för guds skull till Hoghfish Bar & Grill. Här får du härligt avslappnad karibisk stämning med stråtak och öppna sidor precis vid en småbåtshamn. Färsk fisk och skaldjur är självklara val på menyn. En favorit! Baren är också rolig och man har Happy Hour.

Andy’s Cabana: 308 Petronia Street

Hogfish Bar & Grill: 6810 Front Street, Stock Island, www.hogfishbar.com

 

8. Shopping

Nu när du ändå är på roliga Petronia Street (en tvärgata till Duval Street) så kolla in butikerna här. Det finns flera klädbutiker med salt havsfläkt i designen men jag gillade urvalet av saker i antikloppisbutiken In One Era. Här finns allt från gamla flaskor uppspolade ur havet till stora möbler. Själv frågade jag pris på en ursnygg askkopp som kom från en Rolls Royce-försäljare, komplett med bilmärkets bevingade kvinna som staty. Men den var för dyr och jag röker ju inte. Missa inte den vackra gatukonsten på husets långsida.

In One Era: 227 Petronia Street

 

9. Happy hour!

Happy hour är en stor grej i USA. Oftast handlar det om vardagar klockan 17-19 då man har rejält rabatterade priser eller ta två betala för en. Bland favoritbarerna finns tillbakalutade Krawl off Duval i en fin liten trävilla som har ett fantastiskt utbud av mikrobryggd öl. Personalen är trevlig och många av gästerna är Key West-bor. Relativt nya The Porch ligger i vänstra delen av en större, pampigare villa och har en lite bullrigare stämning men också mikroöl.

Krawl: 506 Southard Street, www.facebook.com/KrawlOffDuvalKW

The Porch: 429 Caroline Street, www.theporchkw.com

 

10. Dags för middag

Santiago’s Bodega är en favoritrestaurang bland lokalborna och med all rätt. Här bokar man bord i förväg för att få chans att njuta av deras vällagade tapas och andra smårätter. Helst sitter jag ute på verandan och njuter av havsluften och nattens ljud. Prova gärna deras spanska köttbullar eller pilgrimsmusslor – mums! Skulle där vara fullt så ta en titt på nya 2cent som också har fina smårätter.

Santiago’s Bodega: 207 Petronia Street, www.santiagosbodega.com

2Cent: 416 Applerouth Lane, www.2centskw.com

LÄS OCKSÅ: 14 bästa stoppen för en lyckad 


11. Cocktails

I samma trävilla som The Porch hittar du systerbaren The Other Side (Porch till vänster, The Other Side till höger). Elegant inredning har piggats upp med udda uppstoppade djur och fotokonst. I baren blandar man mästerliga cocktails av alla de slag. Låt gärna bartendern hitta på något på egen hand.

Föredrar du ett glas vin är Vinos on Duval ett mycket trevligt alternativ med stort utbud viner också på glas och en varm atmosfär. De har också en söt liten veranda ut mot Duval Street.

The Porch: 429 Caroline Street, www.theporchkw.com

Vinos on Duval: 810 Duval Street, www.vinosonduval.com

 

12. Solnedgångskryssning

En solnedgångskryssning är ett fantastiskt sätt att avsluta en dag i Key West. Se till att boka in dig på ett av de vackra segelfartygen, vi valde Classic Harboor Lines 32 meter långa tvåmastade America 2.0. Allt medan solen sakta sjunker ner mot horisonten smuttar du på bubbel och snaskar på smårätter. Håll utkik efter delfiner, vi såg flera. Att glida fram mot solnedgången under segel på en skonert är romantik på hög nivå.

Classic Harbor Line: www.sail-keywest.com

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY