EXPRESSEN.SE
New York City är en brusande världsmetropol och en stad som aldrig sover.

New York City är en brusande världsmetropol och en stad som aldrig sover.

Foto: Colourbox

Men alla platser i New York är inte lika galna som Times Square.

Men alla platser i New York är inte lika galna som Times Square.

Foto: Bigstock

Smyg över bron till Brooklyn för lite stillhet.

Smyg över bron till Brooklyn för lite stillhet.

Foto: Colourbox

Visa i helskärm
1/1

15 tips i New York för dig som är folkskygg

New York City är en brusande världsmetropol och en stad som aldrig sover.

Knappast förstavalet för resenären som söker lugn och ro.

Men tro det eller ej - Manhattan och dess omgivningar rymmer många stilla och vilsamma platser.

Här är de 15 bästa lugna ställena i New York.

1. Inwood Hill Park, Manhattan

Den sista naturliga skogen på Manhattan hittas i denna park som sträcker sig utmed Hudsonfloden på Manhattans västra sida från 200th Street tillöns nordligaste spets. Som ett orört paradis. Det undanskymda läget gör att få söker sig hit och du får massor av slingrande parkgångar för dig själv.

2. Noguchi Museum, Queens

Konsten på detta museum är tänkt att inspirera betraktaren till lugn och eftertanke. Bakom skapelsen ligger den japansk-amerikanska skulptören Isamu Noguchi. Besökare har beskrivit museet som "en intagande upplevelse långt från storstadsbruset".

3. Elevated Acre, Manhattan

Ta rulltrappan upp mellan två byggnader på 55 Water Street i Finansdistriktet på södra Manhattan och du finner Elevated Acre, en upphöjd yta med en liten gräsklädd plätt och utsiktsplats med fina vyer över nedre Manhattan. Här finns också en liten trädgård och en ljusskulptur. Och oftast noll turister.

#Lunch with a #view today at the Elevated Acre #ny #nyc #parks #urban #city

Ett foto publicerat av @notboredny

4. Fort Totten, Queens

New York City rymmer inte särskilt många lätt nåbara övergivna ruiner. Men resterna av det här fortet från inbördeskriget (byggt 1862) hålls öppet för besökare. Men högst troligt är du ensam på platsen. Här sägs gangstern Joe Valachi ha gömts av myndigheterna i början av 1970-talet sedan han tjallat på maffian och blivit den första maffiamedlemmen att offentligt erkänna organisationens existens.

So apparently there's an abandoned fort in queens, who knew? #forttotten #nyc

Ett foto publicerat av Harris Moore (@himathome89)

5. Burp Castle, Manhattan

På den här baren i East Village sitter en skylt med budskapet: "Högljutt prat förbjudet - viska enbart - på order av bryggarmunkarna". Det där med munkarna är en kvarleva sedan personalen brukade klä sig som sådana, men baren har fortfarande en klosterlik atmosfär. Vilket betyder att bartendern kommer att hyssja dig om inte viskar när du talar.

Chimay and a book and a "quiet" bar. Great start to a Friday night!

Ett foto publicerat av Yael Maxwell (@yaelleah)

6. Brooklyn Botanic Garden, Brooklyn

En stor botanisk trädgård med växtpaviljonger och ett konstgalleri. Utmärkt för en ensampromenad eller för ett minde sällskap. Mycket avstressande.

Another beautiful week at Brooklyn Botanic Garden 😃 #fridayflowers #wisteria #azaleas #brooklyn #peakbloom #nofilter

Ett foto publicerat av Brooklyn Botanic Garden (@brooklynbotanic)

7. Norra skogen i Central Park, Manhattan

Om du inte tror att turistiga Central Pak passar på listan så har du aldrig besökt dess norra delar och skogen där. Det är hit du ska söka dig i parken om du vill vandra lite planlöst och inte se något annat än träd. Promenerar du långt nog kanske du kommer fram till The Blockhouse, ett fort som är parkens äldsta byggnad.

Built to protect Manhattan from the British in 1814 #TheBlockhouse #CentralPark #StillStanding

Ett foto publicerat av Mark Thompson & Robert Doyle (@mrnycom)

LÄS OCKSÅ: 14 tips och måsten för drömresan till USA

8. Panorama of the City of New York, Queens

En modell av New York byggd till världsutställningen 1964. Här, på Queens Museum, ser du New York utan alla dess människor och från en tid när förre bodde här. Panoramat är i skalan 1:1200 och har uppdaterades efter hand så att det nu rymmer alla byggnader, gator, parker och broar som fanns här 1992. Här får du förmodligen uppleva sensationen att vara helt ensam i New York.

9. Central Park's Conservatory Garden, Manhattan

En välbevarad hemlighet på den nordöstra kanten av Central Park men en vacker, anlagd blomsterpark och en fin staty i mitten. Trots att den ligger precis intill Femtre avenyn känns det inte alls som mitt i city.

Yazz flute. #latergram

Ett foto publicerat av Sarah Tolzmann (@notetosarah)

10. Green-Wood Cemetery, Brooklyn

Kyrkogårdar är perfekta för den som vill dra sig undan en stund. Och den här kyrkogården är en perfekt plats för kontemplation över livet och döden.

11. Milstein Hall of Ocean Life, Manhattan

En vanlig vardag är besökarna få men i gengälld finns det över 750 vattendjur att beskåda på den här anläggningen på New Yorks naturhistoriska museum (American Museum of Natural History). Höjdpunkten är den gigantiska blåvalen.

One of many great museums in our city.

Ett foto publicerat av E Y E S E E N Y C (@eyeseenyc)

12. Governors Island

När det inte hålls musikfestivaler eller utomhusfester ligger den här ön tämligen tom. Perfekt för den som vill promenera eller cykla på öns stigar utan trängsel. Ön ligger strax nedanför Manhattans sydspets, strax öster om Frihetsgudinnan. Det går färjor hit.

The first picnic tables of the season! #paradeground #worldtradecenter

Ett foto publicerat av Governors Island (@governorsisland)

13. Rose Main Reading Room, Manhattan

Den här fina läsesalen är juvelen på biblioteket New York Public Library (avdelningen som ligger i The Schwarzman Building). Ett perfekt ställe för den som föredrar böcker framför människor. Trängseln är som minst på vardagar.

14. Gantry Plaza State Park, Queens

Ett industriområde som renoverats till park med läge vid East River och med fina vyer över Manhattans skyline. Allra finast vid solnedgången.

15. The New York Earth Room, Manhattan

En konstinstallation i Soho av konstnären Walter De Maria. Enkelt uttryck är det ett rum fyllt av jord. Det är extremt tyst och luktar av mull. Som en recensent skrev: "Absurt. Skrattretande. Vackert. Heligt".

 

Källa: mashable.com

 

LÄS OCKSÅ:

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY