EXPRESSEN.SE
<span>Ljunglöfska slottet som ligger vid Blackeberg ägdes av tobaksfabrikören Knut Ljunglöf på 1800-talet.</span>

Ljunglöfska slottet som ligger vid Blackeberg ägdes av tobaksfabrikören Knut Ljunglöf på 1800-talet.

Foto: Helene Lundgren

<span>Ulriksdals slott nås från Danderyds sjukhus.<br></span>

Ulriksdals slott nås från Danderyds sjukhus.

Foto: Helene Lundgren

<span>Bad vid Fredhälls klippor nås från Kristinebergs tunnelbanestation.<br></span>

Bad vid Fredhälls klippor nås från Kristinebergs tunnelbanestation.

Foto: Helene Lundgren

4H-gården vid Stora Skuggan.

4H-gården vid Stora Skuggan.

Foto: Helene Lundgren

Graffitiväggen vid Subtopia i Alby.

Graffitiväggen vid Subtopia i Alby.

Foto: Helene Lundgren

Visa i helskärm
1/1

Upptäck Stockholm med tunnelbana – 20 bästa stationerna

STOCKHOLM. Upptäck nya sidor av huvudstaden – åk på upptäcktsfärd med tunnelbanan. Välj en station som du aldrig har besökt tidigare och låt dig överraskas!

Här är en guide till 20 bästa tunnelbanestationer runt om i hela Stockholm.

Stockholms tunnelbana har 100 stationer och tre linjer, grön, röd och blå linje. De första stationerna öppnades 1950 och tio nya stationer är planerade. Med SL kan du nå hela tunnelbanenätet: www.sl.se.

 

1. Blackeberg – "Låt den rätte komma in" och Ljunglöfska slottet

Här bland förortens mörka tunnlar och gamla 60-tals hus är scener från filmen ”Låt den rätte komma in” inspelade. Vid Mälaren ligger det Ljunglöfska slottet som på 1800-talet ägdes av tobaksfabrikören Knut Ljunglöf. Han ägde en stor tobaksfabrik som tillverkade snus och slottet var hans sommarhus med fontäner och en vacker trädgård med sällsynta träd.Ibland är det pubkvällar på slottet och i sommarvillan vid vattnet ligger ett trevligt fik.

En fin promenadväg går längs vattnet till Grimsta och på vägen dit finns en gammal såg som visas av hembygdsföreningen några gånger per år. I själva Blackebergs centrum ligger biografen Kaskad som har musik och poesiuppträdanden.

Info: www.ljunglofska.se och http://offstockholm.se

 

2. Kristineberg – lek i slottsparkern och bad i Fredhäll och Hornsberg

Vid Kristinebergs slottspark ligger en spännande lekpark, Uggleparken. Hit kommer förskolebarn från hela Stockholm på besök för att åka rutschbana nedför en jätteuggla eller klättra i stora skalbaggar. Här finns också en plaskdamm och en minigolfbana.

Fredhäll har underbara badklippor som är perfekta för en picknick. Fredhällsbadet är en badklubb från 30-talet med fina bryggor och på Solstugan är det livemusik på sommaren. Träbryggorna vid Hornberg är mycket populära och i år blev det äntligen tillåtet att bada här. Vid vattnet ligger restaurang Piren och flera andra restauranger.

Info: www.golfbaren.se, http://fredhallsbadklubb.se, http://solstugan.com och www.piren-bar.se

 

3. Kärrtorp – Minecraft, Metropolitan och Moskva

Mitt på torget i Kärrtorp sitter en populär hund i brons som alla barn älskar att klappa, och på muren smyger en bronskatt som kallas för Kärrtorpskatten.

Notch som startade Minecraft bodde i höghuset vid tunnelbanan. Kärrtorps yngre generation tycker att torget ska ha en staty av honom.

På biografen Reflexen visas bio och livesändningar från Metropolitan i New York samt från Bolsjojbaletten i Moskva.

På kaféet Le Coin serveras goda piroger och ägaren känner alla. Runt hörnet ligger Turteatern som visar experimentfyllda pjäser för barn och vuxna.

Info: http://reflexen.nu och http://turteatern.se

Toget i Kärrtorp.

Foto: Helene Lundgren

 

4. Hökarängen – utställning med Cornelis Vreeswijk

Det här är en av Stockholms trevligaste centrum med vackra neonskyltar i gammal stil.

Cornelis Vreeswijk bodde flera år i Hökarängen och på Hökis Visrum visas en Cornelisutställning och här arrangeras musikuppträdande.

På torget finns ett gammalt traditionellt fik och en omtalad peruansk cevicheria. På ett colombianskt kafé samlas sydamerikanska familjer och äter empanada (piroger).

Runt hörnet ligger Stadsmissionens Retrocafé och Remake butik där gamla prylar och kläder lagas och görs om. På Konsthall C och Konstiga Fönstret kan man även se olika konstutsällningar.

Info: http://hokisvisrum.org, www.cevicheriaajiyajo.se, www.konsthallc.se och www.stadsmissionen.se

Hökarängens centrum.

Foto: Helene Lundgren

 

5. Danderyds sjukhus – Cedergrenska tornet och Ulriksdals slott

Längs vattnet går det fina promenadvägar till det Cedergrenska tornet som ligger fint på en kulle i närheten av Stocksunds hamn. Tornet är upplyst på kvällen och syns på långt håll. Högst upp på takterrassen har man en fin utsikt över Danderyd och Stocksund.

På stora torget i Djursholm ligger finkrogen Yolo. Stocksundsbron leder över till Ulriksdals slott med Orangerimuseet och ibland är det konserter i det lilla kapellet. I slottsparken ligger slottsteatern Confidencen som visar teater, opera och dans. Anrika Ulriksdals värdshus serverar god mat, Ulriksdals slottscafé är mysigt och slottsparkens Trädgårdscafé har en god vegetarisk buffé vid rustika träbord.

Info: www.stocksundsgruppen.se, www.kungahuset.se, www.ulriksdalsslottscafe.se, http://rappne.nu/tradgardscafeet, www.confidencen.se och http://yolo.se/index.html

Gamla Orangeriet vid Ulriksdals slott.

Foto: Helene Lundgren

 

6. Bergshamra – Brunnsviken och Haga

Vid Brunnsviken ligger kaféet Sjöstugan och härifrån går det under sommartid att åka båt över till Haga. En historiskt viktig plats för Stockholm var det smala sundet vid Ålkistan. Det här var infarten med varor från skärgården till staden innan landhöjningen gjorde sundet för grunt.

Bergianska trädgården ligger på andra sidan bron och har många växter och träd från hela världen. Victoriahuset håller öppet maj - september och här växer jättenäckrosen. Gamla Orangeriet är ett mysigt kafé som ibland även har teater.

Info: www.bergianska.se, www.gamlaorangeriet.se och www.nationalstadsparken.se

Brunnsviken.

Foto: Helene Lundgren

 

7. Universitetet – Naturhistoriska museet och Cosmonova

Nära tunnelbanestationen ligger Naturhistoriska museet och biografen Cosmonova som visar film i det största filmformatet IMAX.

Stora Skuggan har en 4H gård med hästar, får, getter och höns. Gården har turridning, bondgårdskola, gårdsbutik och ett kafé med bord i trädgården. En fin promenadväg går genom skogen, förbi en fågelsjö och längs vattnet vid lilla Värtan. Gångstigen leder fram till en liten sandstrand nedanför Lappkärrsberget där många studenter bor.

Info: www.nrm.se, www.nrm.se och http://storaskuggans4hgard.se

Naturhistoriska museet.

Foto: Helene Lundgren

 

8. Gärdet – Magasin III, Kaknästornet och Filmhuset

I Frihamnen ligger Magasin III som är ett museum för samtida konst från hela världen. Magasin 6 som ingår i museet har gott om plats för riktigt storskaliga konstverk.

Vid Ladugårdgärdets början ligger Filmhuset och Svenska Filminstitutet som visar många kvalitetsfilmer samt bra barnfilmer på söndagar. Från Kaknästornets skybar och restaurang har man en fin utsikt över hela Djurgården. Härifrån är det inte långt till Tekniska, Sjöhistoriska, Etnografiska och Polismuseet.

Info: www.magasin3.com, www.filminstitutet.se/filmhuset och www.kaknastornet.se

Magasin 6 i Frihamnen.

Foto: Helene Lundgren

 

9. Kista – galleria med food court

Kista är känt för sitt stora shoppingcenter med 180 butiker och långa öppettider. Det bästa med shoppingcentret är restaurangområdet Food Court med ett 20-tal restauranger som serverar mat från hela världen. Det går att välja på italiensk, indisk och mongolisk mat. Eller varför inte kinesiska dim sum, persisk mat med saffransmarinerad kycklingfilé eller mexikansk med pulled jackfruit.

I shoppingcentret finns även en gokart bana med elbilar, bowling och Sveriges näst störst bio. Scandic Victoria Tower är en snygg modern byggnad med glittrande glas och högst upp finns en skybar med utsikt över Järvafältet.

Info: www.kistagalleria.se

Kista galleria.

Foto: Helene Lundgren

 

10. Husby – konsthall, 4H-gård och gravfält

Vid Husby gård ligger Husby konsthall med ett fik och olika utställningar. Här finns verkstäder för keramik, snickeri, textil, tryck och silversmide som kas hyras för en billig penning. På onsdagar är verkstäderna öppna för alla.

Parkvägen till Akalla by går förbi gamla gravfält, och byn har historiska anor från bronsåldern med offersten och vikingagravar. Här finns en 4 H gård med stall, grillplats, keramikverkstad, minigolf och en plaskdamm. På gården finns det hästar, getter, kaniner och höns som barnen får lära sig att sköta.

Info: www.husbygard.nu och www.akalla4h.se

Akalla by.

Foto: Helene Lundgren

 

11. Tensta – Tensta konsthall och Spånga kyrka

Runt hörnet från tunnelbanan ligger Tensta konsthall som visar samtida konst med stor lokal förankring. Här hålls även föreläsningar om kultur, konst och samhällsfrågor. Tensta torg har en grönsaksmarknad där man kan hitta ovanliga exotiska frukter till bra priser.

På gångavstånd från tunnelbanan ligger Spånga kyrka som är en av Stockholms äldsta kyrkor från 1100 -talet med målningar från medeltiden.

Info: www.tenstakonsthall.se och www.svenskakyrkan.se/spanga-kista/spanga-kyrka

Tensta konsthall.

Foto: Helene Lundgren

 

12. Sundbyberg – Teater Bistrol, Marabouparken konsthall och Signalfabriken

Sundbyberg är som en egen liten stad med en lång huvudgata full med butiker. På teater Bristol visas olika föreställningar, barnvagnsteater och här hålls tango och flamencokurser samt jazzkonserter.

Sundbyberg har ett stadsmuseum med lokal historia från området och vid det gamla vattentornet är det utställningar och en restaurang. Sieverts Kabelverks gamla verkstadslokaler är ombyggda till Signalfabriken med butiker, hotell, ett trädgårdscafé och en cavabar. I det gamla kakaolaboratoriet på andra sidan järnvägsspåren ligger Marabouparken konsthall. Konsthallen har en fin skulptursamling i parken och visar samtida konst samt bjuder in till diskussioner.

Info: http://marabouparken.se, www.friteatern.se/teater-bristol, http://museetsblogg.se och http://signalfabriken.se

Signalfabriken.

Foto: Helene Lundgren

 

13. Näckrosen – Gamla Filmstaden och Mall of Scandinavia

Gamla Filmstaden öppnades 1920 och runt 450 filmer har spelats in i Råsunda. Tio av Greta Garbos filmer har spelats in här med berömda regissörer som Vilgot Sjöström och Ingmar Bergman. Varje söndag klockan 14.00 är det guidade visningar av den gamla Filmstaden. Här finns tre biografer samt en hemlig kulturmärkt Bergman bio.

Den mysiga portvaktsstugan är inredd i gammal stil och på helgerna serveras goda våfflor med hjortronsylt. I Backstugan som var personalmatsal serveras lunch samt à la carte på kvällen. Nyligen har Stockholms största galleria, Mall of Scandinavia öppnat vid Friends arena med många butiker, en IMAX biograf och ett 20 tal -restauranger.

Info: http://filmstadenskultur.se, www.regissorsvillan.se och www.sf.se

 

14. Liljeholmen – Färgfabriken, fika och författarsamtal

På Färgfabriken visas olika utställningar inom konst, arkitektur och stadsplanering. Vinterviken där Alfred Nobels dynamitfabriker låg har fina promenadvägar och i sjön Trekanten kan man fiska ädelfisk.

På Winterviken Café lagar den kända kocken Markus Aujaly maten. Vintervikens Trädgårdskafé har ett eget bageri och ekologisk odling, marknader, kulturevenemang och musikuppträdanden.

Aspuddens bokhandel och kafé arrangerar författarsamtal, poesiuppläsningar, paneldebatter och små konserter.

Info: www.fargfabriken.se, www.winterviken.se, http://vinterviken.com och www.aspuddensbokhandel.se

 

15. Telefonplan – Konstfack, Klätterverket och käk

Konstfack flyttade in i LM Ericssons gamla telefonfabrik för över tio år sen. Ibland anordnar skolan utställningar och Konstfacks julmarknad är mycket populär.

Nära tunnelbanan ligger den omtalade restaurangen Landet och Klätterverket är Sveriges nationalarena för klättrare med många klätterväggar.

På väg mot Midsommarkransen ligger många intressanta restauranger: Svenska Sushiköket, Restaurang Nygammalt, Svenska Hamburgerköket, thairestauranger, gastropuben Tre vänner och Nalle och Kroppkakan.

På biocaféet Tellus visas det film och arrangeras konserter, poesi, konstrundor och bokcirklar.

Info: www.konstfack.se, www.klattercentret.se, http://landet.nu/mat, www.svenskasushikoket.se, www.hamburgerkoket.se/valkommen, http://restaurangnygammalt.se, http://tre-vanner.se och www.tellusbio.nu

 

16. Bredäng – Mälarhöjdens friluftsteater och konditori Lyran

På söndagar serveras det våfflor på Jakobsbergs Gård och ibland är det musikcafé. I ett fint gammalt trähus med utsikt mot Mälaren ligger konditori Lyran. En lång kö ringlar fram till kassan och kaféet har en fin veranda.

Nere vid vattnet finns en liten utomhusscen där Mälarhöjdens friluftsteater visar teater, lyrik och musikaliska aftnar på sommaren. På väg mot Mälarhöjden är det fina promenadvägar.

Vid Mälarhöjdens lilla torg ligger restaurang Fridhem som har satsat på att servera färsk fisk och här finns även en fiskbutik.

Info: www.jakobsbergsgard.se, www.konditorilyran.se, http://xn--mlarhjdensfriluftsteater-qbc68b.se och https://gastrogate.com/restaurang/restaurangvillafridhem

Konditori Lyran.

Foto: Helene Lundgren

 

17. Skärholmen – 1700-talsgård och vikingafynd

Skärholmen har ett trevligt centrum med en galleria och många butiker. Nära centrum finns en av Stockholms få bergbanor som går upp till ett bostadsområde.

Nere vid Mälaren ligger Skärholmens gård från 1700-talet och ibland är det lite olika kulturevenemang här. På en hög kulle vid Mälarens inlopp till Birka kan man hitta murresterna från en fornborg ända från vikingatiden.

Strandpromenaden längs vattnet är mycket fin på väg mot Bredäng och man kan promenera ända in till Södermalm.

Info: www.skarholmensgard.se

 

18. Vårberg – populär loppmarknad

Vårbergs centrum har en stor loppmarknad där man kan hitta allt från böcker, filmer, kläder, skor, fotbollsprylar, gamla möbler till elektronikprylar. Marknaden pågår varje dag, men på helgerna är det mer folk.

Här får man användning av alla sina språkkunskaper och på marknaden finns det sömmerskor, frisörer samt folk som kan fixa klockor, mobiler och datorer.

I centrum hittar man livsmedel från många olika länder. På Orient livs säljs stora burkar med indiska godsaker som kulfi (god indisk glass) och gulab jamun (sirapsindränkta bollar gjorda på mjölk).

Info: http://loppmarknaden.se

 

19. Fittja – Mångkulturellt centrum, Moskén, Norsborgs herrgård

Mångkulturellt centrum har olika utställningar, ett bibliotek, en öppen verkstad och på restaurangen serveras en god vegetarisk buffé.

Moskén i Fittja med sitt karakteristiska kupoltak ligger i närheten av Albysjön. Byggnaden har en blandning av svensk och arabisk arkitektur med björk och kakel. Ta av dig skorna och besök moskén för att se det vackra trätaket och den handmålade arabiska kalligrafin på väggarna.

Från Fittja kan man promenera längs vattnet till Norsborg. Här finns gamla gravkullar, ett vattentorn, ett fint lusthus och Norsborgs herrgård från 1700-talet.

Info: http://mkcentrum.se och www.visitbotkyrka.se/?p=2207

Moskén i Fittja.

Foto: Helene Lundgren

20. Alby – Circus Cirkör och Subtopia

Circus Cirkör driver ett cirkusgymnasium och här hålls nycirkuskurser och parkour. Sista söndagen varje månad kan man prova på att jonglera och gå på spänd lina.

I LM Ericssons gamla ladugård arbetar många ungdomar med dans, musik, film och urban konst genom olika projekt.

På Hangaren visar Subtopia sina föreställningar och utanför finns en graffitivägg som ibland håller öppet. Då kommer det ungdomar och medelålders gubbar med BMW för att måla graffiti.

Info: http://cirkor.se och www.subtopia.se

 

LÄS MER:

Stockholm har världens vackraste tunnelbana

Fika i Stockholm – 45 kaféer värda ett besök

 

Av: Hélène Lundgren

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY