EXPRESSEN.SE
Säter – mest känt för sitt mentalsjukhus.

Säter – mest känt för sitt mentalsjukhus.

Foto: Henrik Hansson

Kiruna är på väg att slukas av gruvan – och är fjärde sämst i Sverige på miljöarbete.

Kiruna är på väg att slukas av gruvan – och är fjärde sämst i Sverige på miljöarbete.

Foto: Christian Örnberg

Sundsvall välkomnar med industrier.

Sundsvall välkomnar med industrier.

Foto: Robban Andersson

Visa i helskärm
1/1

Sveriges sju mest oromantiska städer

Om du vill åka på en romantisk helgresa på hemmaplan så finns det många mysiga ställen att åka till.

Men det finns också platser att undvika. Allt om Resor tipsar om ställena du absolut inte ska åka till om du vill ha en romantisk get away.

Flen

Vad ska man säga om en plats vars enda avtryck i historien är att den en gång omnämndes i en sång av Ulf Peder Olrog. “Violen från Flen” har gjort att staden till och med satt in violen i sitt stadsvapen. Men sången är också det enda vemodigt romantiska som finns med Flen.

Kiruna

Tja, hur romantisk är en stad som håller på att flytta på grund av att den annars kommer att slukas av gruvan? Om vi dessutom lägger till att staden 2014 var fjärde sämsta kommun på miljöarbete och att den allt annat än romantiska gruvnäringen sätter sin prägel på allt, så inser du att det här inte är stället för en romantisk weekend.

Borås

En gång präglades staden av tekoindustri och regementet. I dag är regementet nedlagt och klädbranschen har flyttat till industriområden i stadens absoluta utkant. Dessutom är Borås känt som en av landets gråaste och regnigaste städer. Ett stilla vårregn kan vara romantiskt om man är i Paris, men inte om man är i Borås.

Jönköping

Redan på 80-talet började Jönköping montera ner sitt centrum och flytta det till det nedlagda regementet A6 i stadens utkant. Att sedan E4 både effektivt skär av tvillingstaden Huskvarna från Vättern och dessutom skär som ett ärr genom Jönköping gör att staden uppfattas som ett gupp i vägen mellan Stockholm och Malmö.

Sundsvall

När man kommer till Sundsvall söderifrån är det industrierna som man upptäcker först. Stora industrianläggningar som helt dominerar landskapet. Aluminiumsmältverk, kemisk industri och pappersbruk må vara bra för stadens ekonomi, men det sätter definitivt ingen romantisk prägel på staden.

Karlskoga

Det sägs att ingen frivilligt reser till Karlskoga och om man tittar på stadens befolkningsutveckling så verkar inte ens Karlskogaborna vilja vara där. Befolkningen har stadigt minskat sedan 1970 och man har till och med varit tvungen att riva närmare ett och ett halvt tusen lägenheter för att Karlskoga skulle verka mindre ödsligt. Lägg där till att den dominerande industrin är vapenindustrin och romantikfaktorn sjunker snabbt ner på minus.

Säter

Säter är mest känt för sitt mentalsjukhus. Eller rättare sagt: Säter är enbart känt för sitt mentalsjukhus. Orsaken till att landets mest kända rättspsykiatriska klinik hamnade just i Säter var att en statistisk undersökning 1902 visade att Kopparbergs län var ett av de områden i Sverige som var mest drabbat av sinnessjukdom. Inget som gör en sugen på romantik, direkt.

 

Av: Krister Berntsson

 

LÄS OCKSÅ:

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY